Ερντογάν για Γενοκτονίας Ποντίων: «Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή»

Σε μια νέα επίδειξη τουρκικού πατριωτισμού, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απηύθυνε μήνυμα για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης του Ατατούρκ, Νεολαίας και Αθλητισμού. Ενώ εξήρε τον «Εθνικό Αγώνα» του 1919 και τη νίκη κατά των εχθρικών δυνάμεων (σ.σ. Ελλήνων), δεν έκανε καμία αναφορά στις θηριωδίες που σημάδεψαν την ίδια περίοδο κατά του Ποντιακού Ελληνισμού. Η τουρκική ηγεσία επέλεξε και φέτος να τιμήσει μόνο τα κεφάλαια που ευνοούν

την εθνική αφήγηση.

Το γραπτό μήνυμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την 19η Μαΐου, Ημέρα μνήμης του Ατατούρκ, Νεολαίας και Αθλητισμού, όπως αποκαλείται στο X:

«Η 19η Μαΐου 1919, η οποία ξεκίνησε στη Σαμψούντα πριν από 105 ακριβώς χρόνια και επισφράγισε με νίκη τον Εθνικό μας Αγώνα, είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπήκε το πρώτο τούβλο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Τουρκίας.

Αυτή η ημερομηνία υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος που ξεσηκώθηκε από κάθε γωνιά της χώρας μας ενάντια στην εχθρική κατοχή του έθνους μας.

Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας, κατά την οποία το έθνος μας ξεκίνησε έναν συνολικό αγώνα για την ύπαρξή του, εκδηλώνοντας την αντίστασή του ενάντια στην αιχμαλωσία, άρχισε ο αγώνας για την ύπαρξη και τον αφανισμό, ο οποίος αποτυπώθηκε στις κραυγές ‘Ή ανεξαρτησία ή θάνατος’.

Ο πυρσός της ανεξαρτησίας, που άναψε στη Σαμψούντα, εξαπλώθηκε σε όλη την Ανατολία από την Αμάσεια, το Ερζερούμ, τη Σίβας και στη συνέχεια στην Άγκυρα.

Το πνεύμα της 19ης Μαΐου είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο αυτού του έθνους. Το νόημα τού να στέκεσαι απέναντι στις δυσκολίες, να αγωνίζεσαι με επιμονή, πίστη και αποφασιστικότητα κρύβεται σε αυτό το πνεύμα.

Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για ανάπτυξη, μεγέθυνση και ενδυνάμωση της χώρας μας, παρά τις κάθε είδους πιέσεις και προκλήσεις, μόνο αν αγκαλιάσουμε το πνεύμα, την ουσία, τις αρχές, τα ιδανικά και τους στόχους της 19ης Μαΐου.

Με μια τέτοια αντίληψη και αυτοπεποίθηση, εσείς, που είστε οι ήρωες του νέου τουρκικού αιώνα, θα πρέπει να αγκαλιάσετε την ιστορία σας, το παρόν σας, να μείνετε ενωμένοι μεταξύ σας και να αναπτύξετε το νόμο της αδελφοσύνης μεταξύ σας.

Χρόνια πολλά σε εσάς, τους νέους μας και το αγαπημένο μας έθνος για την 19η Μαΐου, Ημέρα Εορτασμού του Ατατούρκ, Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού, και για άλλη μια φορά με σεβασμό αποτίω φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, ιδιαίτερα στον Μουσταφά Κεμάλ».

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı:

Aziz Milletim,
Sevgili Gençler,

Samsun’da bundan tam 105 yıl önce başlayan ve Millî Mücadelemizi zaferle taçlandıran 19 Mayıs 1919, güçlü Türkiye’nin inşasında ilk tuğlanın…

— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) May 19, 2024
Keywords
Τυχαία Θέματα