O Πούτιν στην Κίνα για εμβάθυνση των σχέσεων με τον Σι Τζινπίνγκ καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία

O ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ υποδέχθηκε στο Πεκίνο τον Ρώσο ομόλογό του, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε μια διήμερη επίσκεψη την ώρα που η Μόσχα κλιμακώνει τη νέα της επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έφθασε με το προεδρικό αεροσκάφος στο Πεκίνο τα χαράματα και μετέβη με την αυτοκινητοπομπή του στην πλατεία Τιανανμέν όπου είχε παραταχθεί τιμητικό άγημα ενώ έπεφταν κανονιοβολισμοί προς τιμήν του.

Ο Σι υποδέχθηκε θερμάτον Πούτιν κι έσφιξαν τα χέρια προτούξεκινήσουν τις

συνομιλίες τους, πουαναμένεται να υπογραμμίσουν την προσήλωσήτους στην «χωρίς όρια» σχέση, πουυπέγραψαν το 2022, λίγες μέρες πρινεξαπολύσει η Ρωσία την εισβολή στηνΟυκρανία. Έκτοτε η οικονομική εξάρτησητης Ρωσίας από την Κίνα έχει ενταθείκαθώς οι δυτικές κυρώσεις περιόρισαντην πρόσβασή της στο διεθνές σύστημα.

Ο Σι συνεχάρη τον «παλιό φίλο» Πούτινγια την επανεκλογή του

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV ο Σι συνεχάρη τον Πούτιν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Ρωσίας: «Αγαπητέ πρόεδρε Πούτιν, παλιέ μου φίλε, καλώς ήρθες στην Κίνα για την επίσημη επίσκεψη. Πρόσφατα ορκίστηκε πρόεδρος της Ρωσίας για μια πέμπτη θητεία. Τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου σε σένα και τον ρωσικό λαό.

Πιστεύω ότι υπό την ηγεσίασου η Ρωσία σίγουρα θα πετύχει νέα καιμεγαλύτερα κατορθώματα στην ανάπτυξηκαι την οικοδόμησή της», είπε ο Σι ΣτονΠούτιν.

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα είναι πρόθυμη να είναι πάντα «καλός γείτονας, φίλος και εταίρος» της Ρωσίας

Ο Σι υπογράμμισε ότι είναι η 75η επέτειοςαπό την σύναψη των σινορωσικών διπλωματικώνσχέσεων και τις πολλές συναντήσεις πουείχε μέχρι σήμερα με τον Πούτιν.

«Τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος Πούτινκι εγώ έχουμε συναντηθεί πάνω από 40φορές διατηρώντας στενή επικοινωνίαγια την στρατηγική καθοδήγηση τωνσινορωσικών σχέσεων ώστε να αναπτυχθούνσε υγιή και σταθερή βάση».

Ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσετον Πούτιν πως η χώρα του εννοεί ναδιατηρήσει «πάντα» σχέση καλής γειτονίας,φιλίας και συνεργασίας βασισμένης στηναμοιβαία εμπιστοσύνη. Τόνισε πως τοεπίπεδο όπου βρίσκεται η σχέση δενκατακτήθηκε εύκολα και πρέπει να γίνειπροσπάθεια για να διατηρηθεί. «Στο νέοταξίδι μπροστά μαςη Κίνα είναι πρόθυμη να είναι πάντα οαξιόπιστος καλός γείτονας, καλός φίλοςκαι καλός εταίρος της Ρωσίας, ενισχύονταςτη φιλία από γενιά σε γενιά μεταξύ τωνδύο λαών », είπε.

Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι ηκυβέρνησή του είναι διατεθειμένη νασυνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξηκαι την αναζωογόνηση των δυο κρατών,καθώς και την προώθηση της «ειρήνης»και περισσότερης «δικαιοσύνης» σεδιεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξήρε την«πρακτική συνεργασία» των δυο χωρών, ηοποία «δεν στρέφεται εναντίονοποιουδήποτε». Διεθνή ΜΜΕσχολιάζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος ελπίζεινα εξασφαλίσει από τον «ακριβό φίλο»του Σι Τζινπίνγκ μια πιο ξεκάθαρηυποστήριξη όσον αφορά τον πόλεμο στηνΟυκρανία.

Οι δύο πρόεδροι θα ανταλλάξουν απόψειςγια τους δεσμούς και «διεθνή καιπεριφερειακά ζητήματα κοινούενδιαφέροντος».

Εμπόριο και επιχειρηματικήσυνεργασία στην ατζέντα Πούτιν-ΣιΤζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες έχουν ξεκινήσειτις συνομιλίες παρουσία υπουργών καιμεγαλοεπιχειρηματιών και στη συνέχειααναμένεται να υπογράψουν ορισμένεςεμπορικές συμφωνίες.

Ένα βασικό στοιχείο πουχρήζει προσοχής είναι κατά πόσον η Κίναθα μετριάσει την οικονομική της υποστήριξηπρος τη Ρωσία διαχειριζόμενη τις απειλέςκυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ και ανναι, πώς θα το κάνει.

Οποιεσδήποτε νέες συμφωνίες που αφορούν διαδρόμους ενέργειας, τροφίμων και μεταφορών είναι οι πιο αξιόπιστοι δείκτες εμβάθυνσης της συνεργασίας, δήλωσε ο Φίλιπ Ιβάνοφ, ειδικός για την Κίνα του Asia Society Policy Institute. «Η εκτίμησή μας είναι ότι η Κίνα δεν θα περιορίσει δραματικά την οικονομική της υποστήριξη, αλλά θα αναζητήσει περισσότερα καλυμμένα κανάλια παροχής της – για παράδειγμα μέσω διαμετακόμισης και συναλλαγών τρίτων χωρών», είπε.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
O Πούτιν, Κίνα, Σι Τζινπίνγκ, Ουκρανία,O poutin, kina, si tzinpingk, oukrania