Euroworking Group: Αυτά θα κάνετε για να πάρετε τη δόση – Οι προειδοποιήσεις και το οργισμένο τηλεφώνημα Βίζερ

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αλλά με... αστερίσκους, έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης το Euroworking Group, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πίσω το παράλληλο πρόγραμμα, μετά και από την αντίδραση των δανειστών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Euro Working

Group -προκειμένου να μη θεωρηθεί «μονομερής ενέργεια» η κατάθεση του νομοσχεδίου- και όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, το EWG ενέκρινε προσωρινά την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα τη δόση είναι να ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως η δημοσίευση των αποφάσεων στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, μέχρι την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή, η Ελλάδα πρέπει να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας, έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.

«Θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή ώστε να μπορεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, να κάνει την εκταμίευση το βράδυ της Παρασκευής», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το οργισμένο τηλεφώνημα Βίζερ

Ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Σε έντονο ύφος, διεμήνυσε προς τον Ελληνα υπουργό ότι το κουαρτέτο και οι θεσμοί δεν έχουν ενημερωθεί ούτε καν για το κόστος του παράλληλου προγράμματος. Τόνισε δε πως αν δεν αποσυρθεί το εν λόγω ν/σ θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ξεκινήσει το EWG.

Ο κ. Χουλιαράκης επικοινώνησε αμέσως με το υπ. Οικονομικών και το μέγαρο Μαξίμου, μεταφέροντας την απαίτηση των δανειστών. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Λίγη ώρα αργότερα, το παράλληλο πρόγραμμα αποσυρόταν με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

The post Euroworking Group: Αυτά θα κάνετε για να πάρετε τη δόση – Οι προειδοποιήσεις και το οργισμένο τηλεφώνημα Βίζερ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα