One chip challenge Tik Tok: Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι

Στο γιατρό ή στο νοσοκομείο κατέληξαν πολλοί έφηβοι στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, αφού κατανάλωσαν υπερβολικά καυτερά πατατάκια μετά από «challenge» στο Tik Tok, και μία μάλιστα περίπτωση στη Μασαχουσέτη οδήγησε στον θάνατο ενός 14χρονου. Ο έφηβος Χάρις Γούλομπα από το Γούστερ της Μασαχουσέτης πέθανε από καρδιακή ανακοπή την 1η Σεπτεμβρίου του 2023, λίγες ώρες αφότου έφαγε το πατατάκι – ένα πικάντικο τσιπ τορτίγιας για την ακρίβεια, που περιείχε υψηλή ποσότητας εκχυλίσματος πιπεριάς τσίλι, σύμφωνα με τη νεκροψία. Ως αιτία θανάτου του εφήβου προσδιορίστηκε η καρδιοπνευμονική ανακοπή «στο πλαίσιο κατάποσης τροφικής ουσίας με υψηλή συγκέντρωση καψαϊκίνης». Ο 14χρονος έπασχε επίσης από συγγενή καρδιοπάθεια και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, σύμφωνα με την νεκροτομή. Όπως είπε η μητέρα του σε τοπικά δίκτυα, ο γιος της – ένας υγιέστατος έφηβος χωρίς γνωστές αλλεργίες – λιποθύμησε αφού έφαγε το πατατάκι που του έδωσε ένας φίλος του. Αργότερα έχασε ξανά τις αισθήσεις του στο σπίτι και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή. «Ελπίζω, προσεύχομαι στο Θεό να μην περάσουν άλλοι γονείς αυτό που περνάω, δεν θέλω να δω άλλους να πονούν έτσι. Μου λείπει τόσο πολύ ο γιος μου», δήλωσε η Λόις Γούλομπα.

Τι είναι το «one chip challenge»;

Η εταιρεία Paqui που παράγει τα συγκεκριμένα πατατάκια ζήτησε από τους λιανοπωλητές να σταματήσουν την πώληση του προϊόντος λίγο μετά τον θάνατο του Χάρις. Το «One Chip Challenge», για το οποίο έγινε πολύς ντόρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνει ένα πατατάκι, τυλιγμένο σε φύλλο αλουμινίου, σε κουτιά σε σχήμα φερέτρου με την επωνυμία Carolina Reaper και Naga Viper Pepper. Η συσκευασία ενημερώνει ότι προορίζεται για την «εκδικητική απόλαυση της έντονης ζέστης και του πόνου» και στο πίσω μέρος της υπάρχει η προειδοποίηση ότι πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

«Το One Chip Challenge της Paqui προοριζόταν μόνον για ενηλίκους με σαφή προειδοποίηση ότι το προϊόν δεν ήταν για παιδιά ή άτομα ευαίσθητα σε πικάντικες τροφές ή με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Είδαμε αναφορές εφήβων και άλλων ατόμων που αγνόησαν αυτές τις προειδοποίησες. Ως αποτέλεσμα, μολονότι το προϊον ανταποκρινόταν στα στάνταρ ασφάλειας τροφίμων, για προληπτικούς λόγους συνεργαστήκαμε με τους λιανοπωλητές για την εθελούσια απομάκρυνση του προϊόντος από τα ράφια τον Σεπτέμβριο του 2023 και το One Chip Challenge σταμάτησε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το συγκεκριμένο πατατάκι φέρεται να προκάλεσε και τη «δηλητηρίαση» ενός μαθητή της έκτης Δημοτικού πέρυσι στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ νοσηλευτικό προσωπικό κλήθηκε και σε ένα σχολείο στη Μινεσότα, όταν επτά μαθητές ένιωσαν αδιαθεσία αφού συμμετείχαν στην πρόκληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα
One, Tik Tok, Έφηβος, ΗΠΑ,One, Tik Tok, efivos, ipa