Οι ρωσικές δυνάμεις κυκλώνουν το Χάρκοβο – Έκκληση Ζελένσκι προς τη Δύση

18:39 18/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η επίθεση που ξεκίνησαν στις 10 Μάϊου οι ρωσικές δυνάμεις κατά της Ουκρανίας στην πόλη Χάρκοβο δείχνει να καταφέρνει καίριο πλήγμα, με τον ουκρανικό στρατό να προσπαθεί να κρατήσει τη γραμμή του μετώπου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, οι Ρώσοι κατάφεραν να προελάσουν πέντε με δέκα χιλιόμετρα κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων, προτού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακόψουν την πορεία τους. Η Ρωσία τις τελευταίες τρείς εβδομάδες έχει καταγράψει τα

μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022 και ο στρατός της «απλώνεται» στην περιφέρεια της πόλης.

Παρά το ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του Αljazeera, το Χάρκοβο δεν αποτελεί τον κυριότερο στόχο του ρωσικού στρατού, η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει αρκετά υπέρ τους, καθώς υπερτερούν κατά πολύ σε αριθμούς και σε πολεμικό υλικό Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, θέλησε να υποβιβάσει το γεγονός λέγοντας πως «η Ρωσία προσπάθησε και στο παρελθόν να καταλάβει το Χάρκοβο, αλλά δεν τα κατάφερε τότε και δεν πρόκειται να τα καταφέρουν ούτε και τώρα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο ίδιος δήλωσε πως αυτή η επίθεση στο Χάρκοβο «ενδεχομένως να ήταν μόνο το πρώτο κύμα και ίσως σύντομα να ακολουθήσουν πιο ισχυρές επιθέσεις». Για μια ακόμη φορά ζήτησε την άμεση βοήθεια της Δύσης σε πολεμικό υλικό, λέγοντας ότι η χώρα του υπολείπεται σημαντικά. «Σήμερα έχουμε το 25% της δύναμης που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Θα χρειαστούμε 120 – 130 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να ισοσκελίσουμε την υπεροχή του ρωσικού εναέριου στόλου».

Keywords
Αναζητήσεις
oi-rosikes-dynameis-kyklonoun-to-charkovo--ekklisi-zelenski-pros-ti-dysi.htm
Τυχαία Θέματα