Ο Ραζβάν, ο Χοσέ, ο Ματίας και ο… Ιβάν

Εκείνο το σχεδόν κυνικό αξίωμα θα επιμένει πάντα πως οι προπονητές ζουν και αναπνέουν τον αέρα από δύο λίστες: αυτοί που ήδη απολύθηκαν και οι άλλοι που κάποια στιγμή θα απολυθούν. Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η σειρά τους για να καθίσουν στο κέντρο της συζήτησης; Γενικώς πολλά και διάφορα. Ειδικώς; Μάλλον ο πιο ενδιαφέρων επίλογος ποδοσφαιρικής σεζόν που μας συνέβη – αν μας συνέβη δηλαδή ξανά – εδώ και χρόνια. Με την υπογραφή τους στο σενάριο, φαρδιά-πλατιά…  Αμφιβάλλει κανείς ότι όλοι μιλούν για τους προπονητές στην πόρτα του επιλόγου της σεζόν; Για τον Ραζβάν Λουτσέσκου που

αν οδηγήσει αύριο (19/5) τον ΠΑΟΚ σε νίκη επί του Αρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης κατακτά ένα πρωτάθλημα που θα έπρεπε στην κούπα να έχει τη φωτογραφία του; Τον Ματίας Αλμέιδα που έχει την ΑΕΚ να παραμονεύει για το πιο μεγάλο λάθος του ΠΑΟΚ, μπας και λυτρωθεί από τα λάθη που ένα προς ένα ο αργεντινός τεχνικός ανέλαβε την ευθύνη έπειτα από την ήττα της Τετάρτης από τον Ολυμπιακό; Τον πολύ Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που όχι απλώς «αναγέννησε» τους Ερυθρόλευκους αλλά τους έφτασε ως τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορία τους; Τον Ακη Μάντζιο που επανέφερε τον Αρη σε έναν τελικό Κυπέλλου με την ελπίδα για τον πρώτο τίτλο έπειτα από μισό αιώνα και βάλε; Ακόμη και για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που βρίσκεται μακριά από τον Παναθηναϊκό από τα Χριστούγεννα, αλλά που οι φίλοι των Πρασίνων όχι μόνο δεν τον ξεχνούν αλλά (και) για χάρη του, αύριο το μεσημέρι ετοιμάζουν συλλαλητήριο ζητώντας την αποχώρηση του Γιάννη Αλαφούζου που απέλυσε τον Σέρβο.

Μεντιλίμπαρ και Λουτσέσκου. Κανονικό επαναλανσάρισμα μιας δουλειάς που σπάνια εδώ στα μέρη μας ευδοκιμεί, αλλά που όταν συμβεί του δίνει και… καταλαβαίνει. Βρέθηκε ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τρίτος διαφορετικός προπονητής φέτος στον Ολυμπιακό σε μια συνθήκη που ενενήντα εννέα φορές στις εκατό οδηγεί απλά στην ανάγκη του φινάλε της σεζόν για την έναρξη της επόμενης. Και τι έκανε ο αθεόφοβος ο Βάσκος μέσα σε τρεις μήνες; Εφτιαξε μια ομάδα που έφτασε ως τον τελικό του Conference League και με την οποία ετοιμάζεται (29/5 κόντρα στη Φιορεντίνα) να διεκδικήσει έναν δεύτερο σερί ευρωπαϊκό τίτλο έπειτα από την περσινή κατάκτηση του Europa League με τη Σεβίλλη (του) στην οποία ήταν και εκεί τρίτος προπονητής της σεζόν! Και αν ο 63χρονος έχει πλάι του τον Βαγγέλη Μαρινάκη που μάλιστα του ανανέωσε το συμβόλαιο τη νύχτα του σοκαριστικού Ολυμπιακός – Μακάμπι 1-4; Ο Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ έχει παρέα τη μοναξιά του. Χωρίς τεχνικό διευθυντή. Χωρίς μπάτζετ ανάλογο του ανταγωνισμού. Χωρίς τις ανέσεις που έφτασαν τον Δικέφαλο του Βορρά στο νταμπλ του 2018. Και όμως έφτιαξε μια ομάδα που έχει βάλει 85 γκολ στο πρωτάθλημα (και πάνω από 130 σε όλες τις διοργανώσεις), που έχει την καλύτερη άμυνα (33), που νίκησε στη σειρά ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πριν φτάσει στην πρόκληση της Κυριακής όπου με «διπλό» στο Κλ. Βικελίδης κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή. Τα πάντα όλα ο Ρουμάνος.

Ο Αλμέιδα και η συνήθεια. Ο,τι ακριβώς έχουν κατά νου οι φίλοι της ΑΕΚ εδώ και μια διετία πως είναι για εκείνους και την ομάδα τους ο Ματίας Αλμέιδα. Ο «Πελάδο» όμως παρά την εξαιρετική δουλειά της πρώτης σεζόν, στον δεύτερο κύκλο δεν έχει την ίδια επιτυχία και ας μπορεί ακόμη αύριο να πάρει το πρωτάθλημα – με νίκη ή ισοπαλία του Αρη. Η ομάδα του ολόκληρη τη χρονιά έδειξε να αναπτύσσει μια περίεργη συνήθεια. Να νομίζει ότι τα ματς κερδίζονται μόνα τους. Κάπως έτσι έχασε ένα σωρό βαθμούς σε παιχνίδια όπου προηγήθηκε ακόμη και με 2-0 (2-2 στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό ή με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια). Κακή νοοτροπία που την έβαλε σε μεγάλους μπελάδες στο φινάλε. Επρεπε την Τετάρτη να πάει και να νικήσει τον Ολυμπιακό μέσα στο Γ. Καραϊσκάκης για να κρατήσει το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα. Την έκανε όμως ο Αντρέ Ορτα μια… χαψιά και απειλεί να την αφήσει με άδεια χέρια. Αποκλείστηκε από τα προκριματικά του Champions League. Εμεινε τελευταία στον Europa League όμιλό της. Εχασε από τον Αρη –πέναλτι – τον δρόμο για το νταμπλ. Τώρα είναι πολύ πιθανό να χάσει αναπάντεχα και το πρωτάθλημα.

Ο Μάντζιος και ο Παναθηναϊκός. Σε ποιον ποντάρει η Ενωση; Προφανώς στον Ακη Μάντζιο. Τον έλληνα τεχνικό του Αρη που με τη σειρά του ετοιμάζεται για την απόλυτη εβδομάδα της καριέρας του. Κυριακή στον πάγκο του sold out ΑρηςΠΑΟΚ που κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή. Σάββατο (25/5) στον πάγκο του «κεκλεισμένων των θυρών» τελικού Κυπέλλου ΑρηςΠαναθηναϊκός. Στον τελικό όπου οι Πράσινοι θα προσπαθήσουν να γιατρέψουν τις πληγές που τους άνοιξε μια ακόμη σεζόν. Ηταν εξ αρχής από τα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Βρέθηκαν μέσα στη σεζόν δύο-τρεις φορές στην κορυφή του πίνακα. Ουσιαστικά όμως ήταν πάντα η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και ως τα Χριστούγεννα με τον Σέρβο στο τιμόνι. Και έπειτα όταν ανέλαβε την ευθύνη ο βετεράνος Φατίχ Τερίμ. Και μια ομάδα σε… ξένα χέρια σπανίως τα καταφέρνει. Αν ο Παναθηναϊκός δεν νικήσει αύριο στη Λεωφόρο τον Ολυμπιακό, θα τερματίσει 4ος στο πρωτάθλημα. Αν χάσει και το Κύπελλο από τον Αρη θα μείνει εκτός Ευρώπης. Η σεζόν που ξεκίνησε με την προσδοκία να γίνει… «σινεμά ο παράδεισος» μπορεί να εξελιχθεί σε «εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες». Και με έναν ιδιοκτήτη που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση: εκείνη που κατανοεί πως το κοινό της ομάδας του στέκεται ξανά απέναντί του. Ισως για αυτό ξημερώματα Παρασκευής οριστικοποίησε την απόλυση του Φατίχ Τερίμ και την αντικατάστασή του από τον Χρήστο Κόντη: τον βοηθό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς…

Keywords
Τυχαία Θέματα