Χανιά: Αποκαλυπτήρια Μνημείου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτο)

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. 

Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπολογιστεί από έναν Πόντιο μελετητή σε 353.000. “353.000 ψυχές απαιτούν δικαίωση”, αναφέρει το μνημείο που αποκαλύφτηκε στα Χανιά και συγκεκριμένα στην πλατεία 19ης Μαΐου στη συμβολή των οδών

Αποκορώνου και Ηγουμένου Γαβριήλ.

Μνημείο που αποτυπώνει την τραγικότητα εκείνων των γεγονότων.

Μάλιστα, στο μνημείο είναι χαραγμένα τα εξής:

“Η γνώση και η θύμηση, όντε συμπορπατούνε, ποτέ του δεν αφήνουνε τσι ρίζες να χαθούνε”.

Να τονιστεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Παναγία Σουμελά» και ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» διοργάνωσαν Εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ενώ υπήρξε ομιλία για το Χρονικό της Γενοκτονίας από τον Δρ. Γιώργο Λιμαντζάκη, Τουρκολόγο-Ιστορικό (επίσης επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων).

Υπενθυμίζεται ότι η Ποντιακή γενοκτονία έχει οριστεί και αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS), ενώ έχει τύχει αναγνώρισης και από αρκετές διεθνείς οργανώσεις και φορείς, όπως οι Ευρωπαίοι Δημοκράτες Φοιτητές. Τέλος, ψηφίσματα της Γερουσίας των ΗΠΑ κάνουν αναφορά σε γενοκτονία κατά των Ελλήνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα