Όλες οι παραδόσεις «σπάνε», το θέμα είναι «πότε» και από ποιά ομάδα

Στο ίδιο σημείο κατάληξης της πορείας τους στα play off της Euroleague, το πέμπτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μακάμπι στο ΟΑΚΑ και του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, στην Βακρελώνη, οι «αιώνιοι» του ελληνικού αθλητισμού,

έχουν την ίδια στόχευση της νίκης-πρόκρισης στο F4 του Βερολίνου (24-26/5), αλλά με διαφορετική «ματιά» στην απόλυτη παράδοση αυτών των «τελικών».

Ουδέποτε, στην 22χρονη ιστορία των Euroleague play off, οι γηπεδούχοι ηττήθηκαν και αποκλείσθηκαν  από τους φιλοξενούμενους. Δηλαδή, το πλεονέκτημα έδρας του πέμπτου και «final cutdown» αγώνα, εφαρμόστηκε και αξιοποιήθηκε απόλυτα σε 18 παιχνίδια που η σειρά των ματς, ανεξαρτήτως της εξέλιξης και της διακύμανσης της, επέστρεψε στην έδρα της ομάδας που κατείχε το περιβόητο πλεονέκτημα.

Η ιδανικότερη έκβαση των φετινών play off για το ελληνικό μπάσκετ, είναι η πρόκριση και των δυο ομάδων στο F4 και στην ίδια πόλη που είχαν παίξει στον ημιτελικό, τον Μάϊο του 2009. Θα πρέπει, όμως, η παράδοση να συνεχιστεί το βράδυ της Τρίτης (7/5, 21.15, ΝΟVAPRIME) στο «φλεγόμενο» ΟΑΚΑ και στο αποτέλεσμα του αγώνα Παναθηναϊκού-Μακάμπι για το 3-2,ώστε οι «πράσινοι» να επιστρέψουν σε F4 για πρώτη φορά, μετά το 2012, αλλά και να ανατραπεί από τον Ολυμπιακό, το βράδυ της Τετάρτης (8/5, 22.00, NOVAPRIME) στο «Παλάου Μπλάου Γκράνα».

Δυσκολότερη η αποστολή του Ολυμπιακού, λόγω της παράδοσης που θέλει τις ομάδες, οι οποίες είχαν το μειονέκτημα έδρας, να πετυχαίνουν ένα «break», αλλά να μην έχουν δεύτερη ευκαιρία νίκης στο πέμπτο παιχνίδι. Δεν υπάρχει, εξάλλου, χαρακτηριστικότερη περίπτωση από την περσινή της Παρτίζαν που έκανε όχι ένα, αλλά δυο «break» στην Μαδρίτη και ήθελε μια νίκη στα 3 επόμενα «match ball», αλλά ηττήθηκε και στα τρία. Και όταν η Ρεάλ, φυσικά, «απάντησε» με δυο νίκες στο Βελιγράδι και ισοφάρισε σε 2-2, οι Σέρβοι είχαν λιγότερες από 10% πιθανότητες να νικούσαν για τρίτη φορά σε διάστημα δυο εβδομάδων στο Wiznik center…

Όλα γίνονται, όμως. Και οι παραδόσεις είναι για να «σπάνε». Γιατί κάποια στιγμή, έρχεται και νομοτελειακά η στιγμή στην ιστορία για να καταρριφθούν.

Ελληνικότατη προτίμηση, κατά το δοκούν και στις δυο περιπτώσεις. Ο Παναθηναϊκός να διατηρήσει την παράδοση του γηπεδούχου και να κάνει το 19-0 και ο Ολυμπιακός, ύστερα από 24 ώρες να πετύχει το 19-1!!

Όπως στο Τελ Αβίβ, πριν από 30 χρόνια, όπως στην Σαραγόσα, πριν 29 χρόνια, όπως στο Βερολίνο, πριν από δώδεκα έτη. Όλα γίνονται και όλα μπορούν να επαναληφθούν. Θα είναι ένα ακόμα έπος του ελληνικού μπάσκετ. Μέχρι το επόμενο, ύστερα από… 18 ημέρες. Εφόσον, στους ημιτελικούς της 26ης Μαϊου, προκριθούν στον τελικό και οι δυο για πρώτη φορά. Και τότε θα ταιριάζει απόλυτα και υπερθετικά το «ας νικήσει ο καλύτερος».

Η ιστορία θα έχει γράψει από το βράδυ της 26ης Μαϊου, ότι το ελληνικό μπάσκετ, πριν την διεξαγωγή του τελικού (28/5) θα έχει 10 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο παλμαρέ του. Είτε με εφτά του Παναθηναϊκού, είτε με τέσσερα του Ολυμπιακού. Επί συνόλου οι ευρωπαϊκοί τίτλοι σε όλες τις διοργανώσεις; Είκοσι!.

Keywords
Τυχαία Θέματα