ΑΕΚ: Τα δύο μεγάλα ατού σε σχέση με το 2018 για τον δρόμο προς τους ομίλους του Champions League

Η ώρα της επιστροφής στη δράση για την ΑΕΚ πλησιάζει, καθώς σήμερα (24/02) έμαθε το πρώτο σκαλοπάτι που καλείται να ανέβει για να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League και να ζήσει έτσι ένδοξες ευρωπαϊκές βραδιές στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως και στο "Νίκος Γκούμας".

Ο δρόμος είναι πολύ πιθανό να είναι αντίστοιχος με εκείνον του 2018, όταν η ΑΕΚ χρειάστηκε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σέλτικ στον τρίτο προκριματικό γύρο και στη συνέχεια ως ισχυρή να αποκλείσει τη Βίντι στα playoffs.

Το ίδιο θα συμβεί και φέτος αν τελικά αναμετρηθεί με τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ, καθώς εφόσον οι Κροάτες ξεπεράσουν το εμπόδιο της Αστάνα, η Ένωση θα μπει στην κλήρωση των playoffs ως ισχυρή με τον συντελεστή της ομάδας του Ζάγκρεμπ.

Ωστόσο σε σχέση με το αντίστοιχο καλοκαίρι του 2018 (στο οποίο φυσικά πέτυχε τον στόχο της) η ΑΕΚ του σήμερα έχει δύο πολύ τρανταχτές διαφορές, οι οποίες και την κάνουν να αισιοδοξεί για την ευρωπαϊκή της πορεία, η οποία δεδομένα θα περιλαμβάνει φάση ομίλων, στο χειρότερο σενάριο αυτούς του Conference League.

Τα δύο όπλα της ΑΕΚ σε σχέση με το 2018

Η φετινή ΑΕΚ χτίζεται πάνω στις βάσεις και τις ποδοσφαιρικές αρχές που τέθηκαν πέρυσι και χάρη στις οποίες κατέκτησε όλους τους εγχώριους τίτλους. Ο Ματίας Αλμέιδα μεταμόρφωσε προς το καλύτερο την ομάδα αγωνιστικά, το ίδιο το club επίσης άλλαξε προς το καλύτερο και είδαμε τα αποτελέσματα που είδαμε σε μια ιστορική σεζόν με την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Την ίδια στιγμή ο Αργεντινός κόουτς έχει τα κλειδιά και τον τελευταίο λόγο για τις μεταγραφές. Τρανότερο παράδειγμα όλων η περίπτωση του Πινέδα.

Χάρη σε εκείνον ο Μεξικανός ήρθε στα λημέρια μας με έναν ξερό δανεισμό, για να μπορέσει να ανεβάσει στροφές και φυσικά να πάει με την εθνική του στο Κατάρ, κάτι που εν τέλει έγινε. Ένα καλοκαίρι μετά για χάρη του Ματίας Αλμέιδα, ο Πινέδα έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

Το καλοκαίρι του 2018 και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 24 χρόνια η ιστορία δεν ήταν ακριβώς η ίδια με φέτος. Ο δημιουργός εκείνης της ομάδας, Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος μαζί με το πρωτάθλημα οδήγησε την Ένωση μέχρι και τους 32 του Europa League σε μια αήττητη πορεία, αποχώρησε από το τιμόνι της ομάδας και μαζί του έφυγαν και κάποιοι από τους πρωτεργάτες της ομάδας (Χριστοδουλόπουλος, Βράνιες, Γιόχανσον).

Από το περσινό ρόστερ οι μόνοι που αποχώρησαν μέχρι στιγμής, είναι ο Γιώργος Τζαβέλλας και ο Αλεξάντερ Φράνσον, δηλαδή μονάδες που συμπλήρωναν το ρόστερ (ειδικά ο Σουηδός) και δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του Αργεντινού κόουτς, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία ομοιογενής, κρατώντας όλα τα βασικά κομμάτια που την οδήγησαν στην κατάκτηση των τίτλων της περσινής σεζόν.

Η πρόθεση είναι να μην παραχωρηθεί κανείς, με τον Λιβάι Γκαρσία να φιγουράρει σε αυτό το κομμάτι λόγω των προτάσεων που έχουν έρθει για να παραχωρηθεί. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης θέλει να τον κρατήσει προσφέροντάς του μάλιστα νέο συμβόλαιο με αρκετά αυξημένες αποδοχές σε σχέση με αυτά που έπαιρνε μέχρι πρόσφατα. Μένει να φανεί αν ο πρώτος σκόρερ της Ένωσης θα παραμείνει στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη νέα σεζόν.

Η δεύτερη βασική διαφορά που έχει η ΑΕΚ σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι το γήπεδό της, καθώς επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια και έχει το δικό της σπίτι. Την περσινή σεζόν ο Αλμέιδα και οι παίκτες πήραν ένα έξτρα μπουστάρισμα για να πετύχουν τους στόχους τους και να εκτοξευθούν, καθώς η κάψα του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη για το νέο γήπεδο.

Το ΟΑΚΑ ήταν πολύ πιο αχανές και παρότι στα παιχνίδι με Σέλτικ και Βίντι η παρουσία του κόσμου ήταν αισθητή, η ατμόσφαιρα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που θα συναντήσουν στην OPAP Arena. Ήδη ο κόσμος έχει κλείσει θέση για τη νέα σεζόν και αναμένεται να δώσει βροντερό "παρών" και σε αυτά τα ματς.

Μένει να φανεί αν θα αξιοποιήσει αυτά τα όπλα για να φτάσει εκεί που έφτασε και πριν από πέντε χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα