CDU: Αναταραχή για τη γυναικεία ποσόστωση

Ένα νομοσχέδιο που αναφέρεται στη γυναικεία παρουσία σε θέσεις ευθύνης στις επιχειρήσεις, το οποίο υποβάλλεται από τους σοσιαλδημοκράτες-Πράσινους και περνά σήμερα από τη γερμανική βουλή χωρίς πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, έχει προκαλέσει αναταραχή στους χριστιανοδημοκράτες.

Κατά το νομοσχέδιο προβλέπεται να θεσμοθετηθεί μια ρύθμιση, που θα ισχύσει από φέτος, σύμφωνα με την οποία θα ορίζεται μια ποσόστωση συμμετοχής γυναικών κατά 30% στα εποπτικά συμβούλια των γερμανικών επιχειρήσεων και κατά 20% στα
διοικητικά συμβούλια.

Θερμή οπαδός του νομοσχεδίου αναδείχθηκε η υπουργός Απασχόλησης Ούρσουλα Φον Ντερ Λάγιεν, άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος της Καγκελαρίου Μέρκελ. Εξαιρετικά δημοφιλής, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε αρχικά ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό την πίεση της καγκελαρίου, η κ. Ντερ Λάγιεν υποχώρησε τελικά «με βαριά καρδιά», όπως δήλωσε, όταν, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, έθεσε ως όρο να δεχθεί στο πρόγραμμά του το CDU, μια αναφορά που θα ορίζει υποχρεωτική τη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις ευθύνης των επιχειρήσεων κατά 30% σε μια προοπτική επταετίας, ως το 2020.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι υπέρ του νομοσχεδίου είχαν αρχικά τοποθετηθεί κάπου 25 βουλευτές του CDU, που μετέβαλαν στάση στη συνεδρίαση προχτές, υπό την πίεση της ηγεσίας κι ενόψει των εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα ανέδειξε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιβιάν Ρέντινγκ, όταν ζήτησε να θεσπιστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η ποσόστωση των γυναικών στις διευθυντικές θέσεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι, αν και το 60% των πτυχιούχων πανεπιστημίου είναι γυναίκες, μόλις το 13,7% των μελών των διοικητικών συμβουλίων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι γυναίκες - στην Ελλάδα το 7,4%. Στη Γερμανία, σημειώνεται πως, μολονότι οι γυναίκες αποτελούν το 68% του εργατικού δυναμικού και το 1/3 των βουλευτών, μόλις το 4% βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις, στις 200 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα