EFSF – Ελλάδα: Συμφωνία στην κόψη του ξυραφιού

Του Γιάννη Αγγέλη

Συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα, αλλά... δρομολογείται. Ο σχεδιασμός που διαμορφώνεται βήμα το βήμα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Κυριακής κινείται σε δύο “επίπεδα”: να ανακόψει τις βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις των αγορών και να “σκιαγραφήσει” τις μακροπρόθεσμες θεσμικές αλλαγές που φιλοδοξούν να σταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη.

Ο πρώτος στόχος για τον οποίο ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία (παρά τα όσα ισχυρίζεται ο βρετανικός τύπος, όπως π.χ. τα περί συμφωνίας μόχλευσης του EFSF μέχρι και τα 3 τρισ. ευρώ) περνάει

από την συνδυαστική χρήση του EFSF σαν εργαλείο δανεισμού (στα πακέτα Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας), παροχής εγγυήσεων (για την διεύρυνση του ελληνικού PSI) και την αγορά κρατικών ομολόγων. Η μόχλευση (πενταπλασιασμός) των κεφαλαίων του EFSF είναι πιθανή, αλλά μόνο για ένα μέρος των κεφαλαίων του (περί τα 100 – 120 δισ. ευρώ) το οποίο όπως είχε αναφέρει το Capital.gr απομένει από το σύνολο των διαθεσίμων του αν “αφαιρεθούν” εκείνα που αφορούν σε κρατικά δάνεια. Το υπόλοιπο αυτό (με την μόχλευσή του) είναι ενδεχόμενο να διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ο δεύτερος στόχος για την Κυριακή είναι η παρουσίαση ενός σχεδίου απόφασης για θεσμικές αλλαγές στην Συνθήκη οι οποίες θα αλλάζουν άρδην το καθεστώς λειτουργίας της Ευρωζώνης ανοίγοντας την δυνατότητα προσωρινής απαλλοτρίωσης μέρους της κρατικής εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών για χώρες οι οποίες θα καταφεύγουν στην οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης. Με άλλα λόγια ανταλλαγή οικονομικής βοήθειας με δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας.

Το μοντέλο αυτής της αλλαγής θα δοκιμασθεί οσονούπω στην Ελλάδα μέσω της άμεσης εποπτείας της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοσθεί από την ομάδα του κ. Ράϊχενμπαχ με αφορμή την πολύ πιθανή πλέον προεξόφληση και τιτλοποίηση των εσόδων από το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων...

Όλα αυτά βέβαια ίσχυαν έτσι μέχρι χθες.

Η καταγραφή της άμεσης πλέον απειλής υποβάθμισης της Γαλλίας (S&P) και η πιθανότητα απώλειας της αξιολόγησης του AAA (όχι μόνο από την Γαλλία) θέτει εν αμφιβόλω τον σχεδιασμό που στηρίζεται στην ανώτατη αξιολόγηση του EFSF. Και σ΄ αυτό θα πρέπει να υπάρξει τεχνική αλλά και πολιτική απάντηση το αργότερο μέχρι το Σαββάτο. Γιατί την Παρασκευή το Eurogroup δεν έχει “εξουσιοδότηση” να αποφασίσει σε τίποτα από αυτά, πέρα από έκφραση “άποψης” και την έγκριση της 6ης δόση για την Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι όλα όσα ετοιμάζονται αυτή την στιγμή για την Κυριακή μπορούν ανα πάσα στιγμή να ανατραπούν, τόσο ο ρόλος του EFSF, όσο και ο σχεδιασμός για τη διεύρυνση του ελληνικού PSI (η Γερμανία για παράδειγμα μέχρι χθες επέμενε για haircut –σε δύο φάσεις– συνολικά 60% - 70%, παρά την σθεναρή αντίδραση της Γαλλίας και της ΕΚΤ... !).

Keywords
Τυχαία Θέματα