Haircut 40% βλέπουν οι αναλυτές της Deutsche Bank

Ένα σχέδιο για τις τράπεζες να συμβάλουν με "haircut" 40% στο ελληνικό χρέος χωρίς να αλλάξουν σημαντικά οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου παρουσίασαν σήμερα αναλυτές της Deutsche Bank, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η ανάλυση διαμορφώνει έναν οδικό χάρτη για το πώς οι τράπεζες

μπορούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην ανακούφιση του ελληνικού χρέους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής.

"Ένα μεγαλύτερο haircut για την Ελλάδα μπορεί να δρομολογηθεί με τρεις πηγές: μείωση του κουπονιού, επέκταση της διάρκειας λήξης των νέων ομολόγων και μείωση του αρχικού κεφαλαίου", αναφέρει η Deutsche Bank στο εβδομαδιαίο σημείωμα σταθερού εισοδήματος που δημοσιεύτηκε σήμερα.

"Για παράδειγμα, μείωση του κουπονιού κατά 1% και επέκταση της ωρίμανσης κατά 10 χρόνια θα οδηγούσε σε haircut 40%", αναφέρει η τράπεζα. Σημειώνει ταυτόχρονα ότι στο σενάριο αυτό αποφεύγεται μια ξεκάθαρη χρεοκοπία, ενώ με τη χρήση της υφιστάμενης συμφωνίας σαν οδηγό, τα νέα ομόλογα θα συνεχίσουν να διέπονται από τη διεθνή -και όχι την ελληνική- νομοθεσία.

Επισημαίνει επίσης ότι το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -έκδοση δύο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- θα δώσει μια ευκαιρία για να καθαρίσουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί και θα αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία σε μια στιγμή που οι τράπεζες της Ευρωζώνης παλεύουν να εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίηση τους.

"Ένα ελληνικό PSI – δεύτερη εκδοχή, σε συνδυασμό με ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ο χρηματοοικονομικός τομέας από κινδύνους μετάδοσης της κρίσης, αλλά και να δοθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία χρόνος για να διαχωρίσουν τη θέση τους από την Ελλάδα", αναφέρει μεταξύ άλλων η Deutsche Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα