Eνίσχυση σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ

Μνημόνιο Κατανόησης, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, υπεγράφη το πρωί από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και την πρόεδρο του Ισραηλο-ελληνικού επιμελητηρίου Γκίλα Λίμπερ Γκολάν, παρουσία του πρεσβευτή του Ισραήλ στην Αθήνα Άριε Μέκελ.

"Σ 'αυτή την περίοδο της βαθειάς κρίσης

αναδεικνύονται χρυσές ευκαιρίες", δήλωσε ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι στόχος του Μνημονίου είναι η στενότερη συνεργασία Ελλάδας- Ισραήλ. Ανήγγειλε δε, ότι το ΕΒΕΑ θα πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο επιχειρηματική αποστολή, που θα στοχεύει στον τομέα της ενέργειας.

"Το Μνημόνιο αποτυπώνει την πραγματική βούληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και αποδεικνύει ότι δεν μένουμε μόνο στα λόγια", είπε η κ. Γκολάν, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να φέρουμε τους δύο λαούς πιο κοντά, για αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος.

"Έχουμε εξαιρετική συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο και ήρθε η ώρα να επιδιώξουμε μεγαλύτερη ανάμειξη και του ιδιωτικού τομέα", δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, ο οποίος χαρακτήρισε δραματική τη βελτίωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, παρά την εξαιρετικά σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά και τις αντικειμενικά πολύ δύσκολες πολιτικές συνθήκες, εξαιτίας των δυο εκλογικών αναμετρήσεων και της αλλαγής των κομμάτων στην εξουσία.

Ο κ. Μέκελ υπογράμμισε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις είναι παρούσες στην διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων για τα πρότζεκτς του Ελληνικού, του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ.

Επίσης, σημείωσε το ενδιαφέρον των ισραηλινών επιχειρηματιών για συμπράξεις με Έλληνες επιχειρηματίες και επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι πιο σημαντικό από τη συνεργασία σε επίπεδο κυβερνήσεων, να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν οι δύο λαοί, είπε ο κ. Μέκελ.

Ο κ. Μίχαλος συνηγόρησε, σημειώνοντας ότι υπάρχει η ίδια μεσογειακή νοοτροπία, επανέλαβε ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες και έδωσε το στίγμα της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας, λέγοντας ότι "έχουμε συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και δουλειάς".

Ελληνοϊσραηλινές συναλλαγές

Η "δραματική", όπως τη χαρακτήρισε ο πρεσβευτής του Ισραήλ, αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ τα δύο τελευταία χρόνια, αποτυπώνεται και σε αριθμούς: Το 2011, το εμπορικό ισοζύγιο στις ελληνοϊσραηλινές συναλλαγές ήταν για πρώτη φορά πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, ενώ παρατηρήθηκε και σημαντική αύξηση του αριθμού Ισραηλινών τουριστών, με περαιτέρω ανοδική προοπτική.

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών το 2011 ανήλθε σε 148 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2010, έναντι 135,89 εκατ. ευρώ των εισαγωγών από το Ισραήλ.

Ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2011 ανήλθε σε 380.000, έναντι 280.000 το 2010, ενώ με σημαντική αύξηση αναμένεται να κλείσει και το 2012. Παράλληλα νέες απ' ευθείας πτήσεις τσάρτερ εγκαινιάστηκαν το 2011 από και προς Τελ Αβίβ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα