Mισό αιώνα ανεξαρτησίας γιορτάζει η Αλγερία

Με εκδηλώσεις αφιερωμένες σε μια εμβληματική προσωπικότητα του αγώνα των Αλγερινών κατά της Γαλλίας, τον συγγραφέα και ανθρωπιστή Φραντς Φανόν, θα τιμήσει το Αλγέρι την 50ή επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας.

Οι "Συναντήσεις του Αλγερίου", υπό τον τίτλο "Πνεύμα Φραντς Φανόν", θα φέρουν στο Αλγέρι ερευνητές και ποιητές από χώρες όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος, το Ιράν, ο Λίβανος,

το Μαλί και η Τυνησία, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ένας εκπρόσωπος της Αλγερινής Ένωσης για την Πολιτιστική Ακτινοβολία (Aarc).

"Πέρα από τον εορτασμό ενός ιστορικού γεγονότος, το θέμα είναι να αναβιώσουμε την ουσία της σκέψης και της δράσης του Φανόν που περιλαμβάνουν την ιστορική πνοή του αγώνα του αλγερινού λαού και των άλλων αποικιοκρατούμενων λαών", δήλωσε ο Όμαρ Λαρτζανί. Μεταξύ 2-4 Ιουλίου προβλέπεται να γίνει ένα συνέδριο αφιερωμένο στα έργα του Φανόν "Της Γης οι κολασμένοι", "Μαύρο δέρμα, λευκές μάσκες" και "Το 5ο έτος της επανάστασης". Θα ακολουθήσουν εργαστήρια συγγραφής και λογοτεχνικές και ποιητικές βραδιές.

Ο Φανόν, μια πολύ σημαντική προσωπικότητα του αντιαποικιακού αγώνα, γεννήθηκε το 1925 στη Μαρτινίκα και ήταν αρχίατρος του νοσοκομείου Ζουανβίλ Μπλιντά, στα νότια του Αλγερίου, που σήμερα φέρει το όνομά του. Παρέμεινε εκεί επί τρία χρόνια, φροντίζοντας τους ψυχασθενείς κατά τον πόλεμο της Αλγερίας. Το 1956 παραιτήθηκε από το νοσοκομείο και έφυγε στην Τύνιδα ενώ ένα χρόνο μετά έγινε μέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FNL) που μαχόταν κατά της Γαλλίας. Το 1960, ενώ έγραφε το σημαντικότερο του βιβλίο, "Της Γης οι Κολασμένοι", το μανιφέστο του αντιαποικιακού αγώνα προσβλήθηκε από λευχαιμία και πέθανε το 1961 σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον.
 
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα