«Mπορεί να αντιμετωπίσει την Μέρκελ»

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, υποστήριξε τον Πέερ Στάινμπρουκ για να αντιμετωπίσει ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία την νυν καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στις επόμενες γενικές εκλογές το 2013.

Ο Στάινμπρουκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στον κυβερνητικό συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών με τους συντηρητικούς της Μέρκελ,

χαίρει σεβασμού για τον συνετό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την οικονομική κρίση το 2008.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δηλώσει αν θα είναι υποψήφιος του κόμματός του για την καγκελαρία, αλλά θεωρείται ένας από τους επικρατέστερους για την υποψηφιότητα αυτή λόγω της εμπειρίας του και του διεθνούς του προφίλ.

Ο Σμιτ, ο οποίος διετέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 ως το 1982, είναι ένας από τους πλέον σεβαστούς πολιτικούς και ένας από τους πιο δημοφιλείς μεταπολεμικούς ηγέτες της Γερμανίας.

Οι απόψεις του εξακολουθούν να φέρουν ιδιαίτερο βάρος εντός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και σε ερώτηση που του έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή χθες το βράδυ αν ο Στάινμπρουκ θα πρέπει να είναι υποψήφιος για την καγκελαρία, ο Σμιτ δήλωσε: "Χρειαζόμαστε πολιτικούς ηγέτες που γνωρίζουν για τι πράγμα μιλούν όταν μιλούν για την τραπεζική κρίση ή την κρίση χρέους. Είναι ένας από αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν για τι πράγμα μιλούν".

Οι δριμείες επιθέσεις του Στάινμπρουκ στη Μέρκελ στο κοινοβούλιο, όπου την κατηγόρησε ότι ενεργεί αναποφάσιστα όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, προκαλώντας, σύμφωνα με τον ίδιο, ανώφελη αναστάτωση στις χρηματαγορές, του χάρισαν ευρεία επιδοκιμασία και προσήλκυσαν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Ως κεντρώος ο Στάινμπρουκ μπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του. Αν όμως αυτό γίνει, θα θέσει μια σοβαρή απειλή στην Μέρκελ.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν αναμένεται να επιλέξει επισήμως υποψήφιο για την καγκελαρία έως το 2012. Ωστόσο σύμφωνα με πηγές από το εσωτερικό του κόμματος κάποιες προκαταρκτικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα