Αρχαιλόγοι εναντίον κατασκευής ισραηλινού μουσείου

Αρχαιολόγοι από την Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή απευθύνουν έκκληση στο Δήμο της Ιερουσαλήμ για να εγκαταλείψει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο ενός μουσείου, του οποίου η κατασκευή έχει προγραμματιστεί στο χώρο ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου.

"Το σχέδιο του Μουσείου της Ανεκτικότητας στην Ιερουσαλήμ έχει ξεπεράσει τα εμπόδια στον πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και στο νομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου και του Ανώτατου Δικαστηρίου του κράτους του Ισραήλ", δηλώνει σήμερα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Νιρ Μπαρκάτ, Στέφαν Μίλερ, σε γραπτή απάντησή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο εκπρόσωπος

δεν διευκρινίζει, αν ο δήμαρχος είχε λάβει το μήνυμα που του έστειλαν οι αρχαιλόγοι, καθώς και το κέντρο Simon Wiesenthal, το οποίο χρηματοδοτεί το έργο.

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, οι 84 συνυπογράφοντες, αναμεσά τους ισραηλινοί και παλαιστίνιοι πανεπιστημιακοί, ζητούν την "άμεση" διακοπή του σχεδίου.

Το μουσείο θα πρέπει να ανεγερθεί στο χώρο του παλιού μουσουλμανικού νεκροταφείου Ma' man Allah, όπου είναι θαμμένοι πολλοί Σούφι άγιοι, γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση του μουσουλμανικού πληθυσμού και δυσφορία στην κοινή γνώμη στο Ισραήλ.

"Οι τελευταίες και πιο επιθετικές παρεμβάσεις στο νεκροταφείο για την οικοδόμηση του "Μουσείου της Ανεκτικότητας" προκάλεσαν εκσκαφές σε βάθος που οδήγησαν στην εκταφή εκατοντάδων ανθρώπινων οστών και άλλων σημαντικών αρχαιοτήτων με ένα μη-επιστημονικό και ασεβή τρόπο", καταγέλλουν στην εκκλησή τους, με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου, οι αρχαιολόγοι.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Τμήμα Αρχαιοτήτων, πρέπει να έχει γίνει η εκταφή 200 σκελετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο είχε ζητήσει αρχικά την αναστολή των εργασιών, έδωσε τελικά το πράσινο φως τον Ιανουάριο του 2009, ενω οι εργολάβοι υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αυτής χρησιμοποιείτο μέχρι σήμερα ως χώρος στάθμευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα