O Τύπος στον Κόσμο

Η υποβάθμιση της Κίνας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου, που επίσης δίνει έμφαση στην έκθεση της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία τα νοικοκυριά στον Νότο είναι πλουσιότερα από εκείνα του Βορρά. Την ίδια ώρα και η Σλοβενία έρχεται στο προσκήνιο μετά τις προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ για τα "κόκκινα δάνεια"
των τραπεζών της εν μέσω έντονων φημών πως η χώρα θα πάρει τον δρόμο της... Κύπρου. Στις ΗΠΑ μεγάλο θέμα είναι οι ανακοινώσεις Ομπάμα για τον προϋπολογισμό που μάλλον θα δυσαρεστήσουν και τα δύο κόμματα. Στην Ιταλία, κυριαρχεί η πρώτη συνάντηση Μπερσάνι - Μπερλουσκόνι με φόντο τις προεδρικές εκλογές.

Για την Κίνα

Η υποβάθμιση της Κίνας από την Fitch αυξάνει τις ανησυχίες για το χρέος λέει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal (WSJ). Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης (IDR) πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας σε τοπικό νόμισμα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αλλά κράτησε σταθερή την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα. Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι τίγκα στα χρέη λέει η Fitch. Το χρέος σε τοπικό νόμισμα εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στα 12,85 τρισ. γιουάν στα τέλη του 2012 που αντιστοιχεί στο 25,1% του ΑΕΠ, από 23,4% του ΑΕΠ στα τέλη του 2011. Ο δανεισμός τρέχει με ρυθμούς ταχύτερους από το ΑΕΠ και οι κίνδυνοι για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Κίνας έχουν αυξηθεί. Στο διάστημα από τα τέλη του 2009 έως τα τέλη του Ιουνίου του 2012 η Κίνα είχε τη δεύτερη ταχύτερη πιστωτική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους μετά το Κατάρ.

Ο όγκος των πιστώσεων στην Κίνα σύμφωνα με τη Fitch μαζί με τις «σκιώδεις τράπεζες», μπορεί να ακουμπά το 200% του ΑΕΠ από 125% το 2008. Παράλληλα, οι Financial Times (FT) αναφέρουν ότι το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας με τις ΗΠΑ όπως και με την Ε.Ε έπεσε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Για την έκθεση της ΕΚΤ

"Οι φτωχοί της Ευρώπης; Κοιτάξτε στον Βορρά" λέει χαρακτηριστικά η WSJ. Τα νοικοκυριά στις εύθραυστες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν πολύ υψηλότερο ονομαστικό πλούτο απ΄ό,τι τα γερμανικά νοικοκυριά σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το έτος αναφοράς για τις περισσότερες εθνικές έρευνες είναι το 2010. Η μελέτη της κεντρικής τράπεζας βασίστηκε σε έρευνα πάνω σε 60.000 νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα νοικοκυριά στην Κύπρο είναι τα δεύτερα πλουσιότερα στην Ευρωζώνη με μέσο καθαρό πλούτο περίπου 670.000 ευρώ. Πρώτο είναι το Λουξεμβούργο με καθαρό πλούτο άνω των 700.000 το 2010, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Στον αντίποδα το μέσο γερμανικό νοικοκυριό εμφανίζει λίγο κάτω από τα 200.000 ευρώ σε όρους καθαρού πλούτου. Αυτό το ποσό είναι ακόμα μικρότερο στη Φινλανδία και την Ολλανδία, χώρες όπως καταγράφεται ισχυρή λαϊκή αντίδραση για τα προγράμματα διάσωσης. Με μόλις πέντε μήνες να απομένουν μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, η μελέτη δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσει τον έντονο διάλογο για το αν η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά θα πρέπει να σπεύδουν στη διάσωση των κυβερνήσεων με πολίτες που εμφανίζονται να είναι πλουσιότεροι, αναφέρει η εφημερίδα. Θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές διασώσεις, επιβάλλοντας φόρους ή ζημιές στους μεγάλους καταθέτες, κάτι που θα μείωνε το βάρος για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του Βορρά. Και οι FT αναφέρουν πως "η Κύπρος έρχεται δεύτερη στα πλουσιότερα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη". Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους New York Times, αναφέρει πως η σκηνοθέτης Iva Radivojevic καταγράφει πως η οικονομική κρίση στην Κύπρο έχει αυξήσει την επιθετικότητα των Κυπρίων έναντι των μεταναστών. Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί μάλιστα απόσπασμα από το υλικό της.

Την ίδια ώρα, η Deutsche Welle δίνει έμφαση σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Απασχόλησης, των Ηνωμένων Εθνών του ILO σύμφωνα με την οποία η ανεργία σε επίπεδα -ρεκόρ στην Ευρωζώνη αυξάνει τον κίνδυνο κοινωνικών εκρήξεων. Ο Οργανισμός προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας και να εστιάσουν στις πολιτικές ανάπτυξης.

Για τη Σλοβενία

Έσπευσε χθες η πρωθυπουργός της Σλοβενίας να απορρίψει τις φήμες πως πρόκειται να καταφύγει σε ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. "Η Αλένκα Μπράτουσεκ διέψευσε ότι η χώρα της θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια" αναφέρει ο Guardian. Ωστόσο, σύμφωνα με την WSJ o ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει υποτιμήσει το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί για να διασώσει τις τράπεζες. Ειδικοί εκτιμούν ότι πέρυσι οι τράπεζες είχαν «άνοιγμα» επτά δις ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η Σλοβενία θα γνωρίσει το 2013 τη δεύτερη συνεχή χρονιά ύφεσης, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να διπλασιαστεί και να φτάσει το 47% του ΑΕΠ φέτος.

Για το Λουξεμβούργο και την Αυστρία

Υπό τις πιέσεις των Βρυξελλών, μετά το Λουξεμβούργο και η Αυστρία τελικά ετοιμάζεται να χαλαρώσει τις θέσεις της σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο και θα προχωρήσει στην αυτόματη παροχή πληροφοριών σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί, όπως αναφέρουν οι FT.

Στην Ιταλία

"Μπερλουσκόνι - Μπερσάνι: Η πρώτη συνάντηση" λέει η Corriere de la Sera. Με βασικό αντικείμενο: την εκλογή προέδρου. Ο Ενρίκο Λέτα ο δεύτερος τη τάξει στο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερσάνι-ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση μαζί με τον γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl), Αντζελίνο Αλφάνο- ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μόνο για τα κριτήρια ως προς την εκλογή ενός προέδρου της Δημοκρατίας που να εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ξεκαθάρισε πως η συνάντηση περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα της προεδρικής εκλογής και όχι γύρω από μία πιθανή συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης. Και συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις μεταξύ της Κεντροαριστεράς και του Λαού της Ελευθερίας.

Στις ΗΠΑ

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2014 από τον Πρόεδρο Ομπάμα εν μέσω πολιτικής ασάφειας αναφέρει η Washington Post. Οι ανακοινώσεις του προέδρου Ομπάμα αναμένεται να δυσαρεστήσουν τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους. Η πρόταση του αμερικανού Προέδρου περιλαμβάνει περικοπές σε προγράμματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης υπερηλίκων, καθώς επίσης και αύξηση της φορολογίας για τους πλούσιους. Τα προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Ο κ. Ομπάμα δηλώνει ότι το εν λόγω σχέδιο προϋπολογισμού δεν αποτελεί το ιδανικό του σχέδιο για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά συμβιβαστική λύση για να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο αντιμετώπισης του προβλήματος με μεσοπρόθεσμες αποφάσεις.

Για τη θανατική ποινή

"Διεθνής Αμνηστία: Περιορίζεται η θανατική ποινή" αναφέρει ο Guardian. Πάντως, στο Ιράν έγιναν πέρυσι τουλάχιστον 314 εκτελέσεις, στη Σαουδική Αραβία 79, στις ΗΠΑ 43 και στο Ιράκ 129.Οι εκτελέσεις σε Ινδία, Ιαπωνία, Πακιστάν και Γκάμπια αποτέλεσαν μία απογοητευτική οπισθοδρόμηση, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, new york times, financial times, new york, deutsche welle, εν λόγω, διεθνής αμνηστία, fitch, ΕΚΤ, σλοβενία, οοσα, τραπεζες, κυπρος, ηπα, εκλογες, χρεος, wsj, αεπ, ιουνίου, times, συμμετοχή, york, ilo, guardian, δις, προυπολογισμος, washington, λύση, ιαπωνια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, αξιολογηση, κομματα, οικονομικη κριση, χωρες, σλοβενία, αεπ, γερμανια, δανεια, ηπα, θεμα, ινδια, ιραν, ιρακ, ιταλια, κινα, κυπρου, ογκος, ολλανδια, οοσα, υψος, φημες, ωρα, guardian, ilo, times, wsj, αυξηση, αυστρια, αλεξανδρα, αμνηστια, ανεργια, γερμανικα, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, διεθνής αμνηστία, δις, ευρω, εκθεση, εν λόγω, επτα, ερευνα, ερευνες, ερχεται, ετος, εφημεριδα, ιδια, οικο, καταρ, κυβερνηση, κομμα, λύση, λουξεμβουργο, μηνες, μειωση, νοικοκυριο, οικος, οπισθοδρομηση, πακισταν, προγραμματα, ρεκορ, σαουδικη αραβια, συμμετοχή, σχεδιο, φινλανδια, φοντο, deutsche welle, εμφαση, financial times, ηγετες, χωρα, ιδανικο, η εφημεριδα, ιουνίου, μελετη, new york times, new york, washington, θεματα, θεσεις, υλικο, york
Τυχαία Θέματα