WikiLeaks: Αποκαλύψεις για Συρία

Η βιομηχανία αμυντικών συστημάτων Finmeccanica συνέχισε να προσφέρει βοήθεια στη Δαμασκό για ένα υπερσύγχρονο σύστημα επικοινωνιών ακόμη και μετά την ενορχήστρωση της καταπίεσης που ακολούθησε την λαϊκή εξέγερση τον Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με ηλεκτρονικά μηνύματα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα WikiLeaks και αναπαράγει σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό L'espresso.

Το συμβόλαιο για την παροχή από την Selex Elsag, θυγατρική της Finmeccanica

(ενός ομίλου που ελέγχεται από το ιταλικό κράτος), του κρυπτογραφικού συστήματός της Tetra χρονολογείται από το 2008, όμως η Selex συνέχισε να αποστέλλει μηχανικούς της και να παρέχει συνδρομή στο συριακό καθεστώς μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του L'espresso και της ισπανικής διαδικτυακής εφημερίδας El Público.

Η συμφωνία που ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ είχε συναφθεί από την Selex και τη Syrian Wireless Organization (SWO) για την εγκατάσταση της προηγμένης αυτής τεχνολογίας σε συνεργασία με την πολυεθνική εταιρία Intracom Telecom.

Το L'espresso, του οποίου το άρθρο τιτλοφορείται «Η Finmeccanica βοηθούσε τον δικτάτορα», επικαλείται τα ηλεκτρονικά μηνύματα του «Φακέλου Συρία», που δημοσιεύει ο WikiLeaks και τα οποία είναι άκρως επιβαρυντικά.

Ένα από αυτά, είχε αποσταλεί στις 7 Μαΐου 2011 από την Intracom Syria, συριακού κλάδου της Intracom, η οποία ζητούσε την αποστολή 500 ασυρμάτων VS3000 της Selex «που προορίζονταν για την αποθήκη της αστυνομίας στη Μουανταμίγια», πόλη που τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε θέατρο βίαιων συγκρούσεων.

«Οι διευθυντές της Selex και της Finmecanica είχαν επίγνωση ότι τα προϊόντα τους θα κατέληγαν στα χέρια της πραιτοριανής φρουράς του Μπασάρ αλ Άσαντ;» αναρωτιέται το L'espresso.

Στα τέλη Μαΐου 2011, οι Σύροι «δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για μία ‘επέκταση του προγράμματος κατά 25%' χωρίς να εξηγούν τους λόγους» και «την 25η Ιουλίου η Selex απαντά πως είναι πρόθυμη να μιλήσει με τη SWO», προσθέτει το ιταλικό περιοδικό.

Το L'espresso επικαλείται και άλλο ένα επιβαρυντικό ηλεκτρονικό μήνυμα που ανακοινώνει «την άφιξη μηχανικών της Selex στη Δαμασκό για να διδάξουν τη χρήση του δικτύου επικοινωνιών και τη χρήση του στα ελικόπτερα, τον Φεβρουάριο του 2012 οπότε το συριακό δράμα ήδη είχε αναχθεί σε παγκόσμια υπόθεση».

Από την πλευρά της η El Público δημοσιεύει ένα μήνυμα, με ημερομηνία 16 Ιουλίου 2011, που «αποδεικνύει πως όταν ήταν γνωστό σε όλους πως η συριακή καταστολή προξενεί καθημερινά δεκάδες θανάτους, η Selex Communications και η Intracom Telecom συνέχισαν να παράσχουν τη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου Tetra».

«Αυτό αποτελεί τμήμα της συμφωνίας με την Finmecanica, η οποία ελέγχεται από τη Ρώμη (καθώς το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει πάνω από το 30% του κεφαλαίου της)», τονίζει η Público.

Keywords
Τυχαία Θέματα