Αυστρία: Απόρριψη «επιτροπείας» στην Ελλάδα

Τη χθεσινή σαφή τοποθέτησή του, ως πρώτος των Ευρωπαίων ηγετών, κατά της γερμανικής πρότασης διορισμού ενός «επιτρόπου», για τον έλεγχο της Ελλάδας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, επανέλαβε -σε σημερινή συνέντευξή του - στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Όπως επισήμανε ο κ. Φάιμαν, ένας ελεγκτής υπάρχει ήδη και εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομίζει ότι πρέπει να καταστήσει αρμόδιο κάποιον επιπλέον, τότε αυτό θα πρέπει να ισχύσει

για όλες τις χώρες του προγράμματος και δεν θα πρέπει να υπάρξει ειδικός νόμος για την Ελλάδα, ούτε και θα πρέπει να προκαλούνται επιπλέον, εκείνοι οι οποίοι ήδη παίρνουν σκληρά μέτρα.

Σε σχέση με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ίδιος τοποθετήθηκε στη συνέντευξη, διαφορετικά από τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αγκέλα Μέρκελ, τονίζοντας πως, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι θεσμοί σε ΗΠΑ ή Βρετανία, για παράδειγμα η Τράπεζα Αγγλίας μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα για τους Βρετανούς, αυτό θα πρέπει να μπορεί να το κάνει κάλλιστα και η Ευρωζώνη.

Με την ευκαιρία της χθεσινής άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε στη σημερινή συνέντευξή του την παλαιότερη αιτίασή του για την επιβολή επιπλέον φόρου περιουσίας και φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές -φόρο τον οποίο είχε ζητήσει ο ίδιος, ως πρώτος, ήδη από τα τέλη του 2010- μη αποκλείοντας πλέον πως η Αυστρία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και θα προχωρήσει σε έναν εθνικό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, εάν ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, καθιερώσει στη χώρα του από τον Αύγουστο έναν τέτοιο φόρο, θα ήταν ευκαιρία να ακολουθήσει αμέσως και η Αυστρία, όμως, όπως σημειώνει ο ίδιος, προτού η Αυστρία προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, θα επιχειρήσει να πείσει το δυνατόν περισσότερους που ανήκουν στην Ευρωζώνη και θα χαιρέτιζε εάν σε αυτή την πρόθεσή της συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Γερμανοί γείτονες.

Πρόσθεσε δε, ότι γίνονται τώρα διάφοροι υπολογισμοί, για το κατά πόσο είναι εφικτή η επιβολή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών σε μια χώρα του μεγέθους της Αυστρίας και προπάντων ποιό θα είναι το ποσό που αυτός θα αποφέρει.

Υπενθυμίζεται, πως σε χθεσινές δηλώσεις του, πριν τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση για το διορισμό ενός «επιτρόπου» για τον έλεγχο της Ελλάδας στην εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε, όρους όπως «επιτηρητής».

Keywords
Τυχαία Θέματα