Αγ. Παντελεήμονα συνέχεια... στον ΑΘΗΝΑ984

Νέες σημαντικές μαρτυρίες και στοιχεία, την Τετάρτη 13/04, στη μεγάλη έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84» για την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Δώρα Σαρρή, εκτάκτως στη θέση της Νόνης Καραγιάννη.
Στο επίκεντρο της έρευνας, που θα παρουσιάζεται έως και την Παρασκευή 15/04, βρίσκονται τα προβλήματα και οι καταστάσεις που βιώνουν όσοι ζουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.

Μεταξύ άλλων, ο επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα, ΗΛΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ, μίλησε στη δημοσιογράφο του σταθμού μας Ελευθερία Κουμάντου, ο οποίος τόνισε:

«Τα φύλλα καταγραφής μάς έδειξαν ότι έχουμε 376 κτίρια, τα οποία είναι προπολεμική κατοικία,  είναι από χαλάσματα και γκρεμισμένα, μέχρι πενταώροφες και εξαώροφες πολυκατοικίες του Μεσοπολέμου. Αυτά μας δίνουν μια εικόνα, καταρχήν, ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ σημαντικό οικιστικό απόθεμα, το οποίο είναι αόρατο ουσιαστικά. Δεν ξέρω εάν ξέρει ο Δήμος ή το ΥΠΕΚΑ ή γενικά και οι κάτοικοι ότι έχουμε 376 κτίρια, τα οποία άλλα είναι διατηρητέα, άλλα δεν είναι και πρέπει να γίνουν διατηρητέα. Άλλα είναι χαλάσματα και μπορούν να αξιοποιηθούν αλλιώς και κάποια άλλα στέκονται πολύ καλά και τα οποία θα μπορούσαν να πάρουν διάφορες χρήσεις. Λοιπόν, βρήκαμε ότι είναι 80 κτίρια μονώροφα, 163 κτίρια διώροφα και από εκεί και πάνω ανεβαίνουν οι όροφοι, μέχρι και πενταώροφα και πάνω είναι 22 κτίρια σε αυτή την περιοχή. Είναι κυρίως στην Αγίου Μελετίου και στην Πατησίων αυτά. 228 είναι σε καλή κατάσταση, 69 είναι σε μέτρια και 63 κτίρια είναι σε κακή κατάσταση. Εάν συσχετίσουμε την κατάσταση των κτιρίων με το ύψος των ορόφων, διαπιστώνουμε ότι περισσότερα μονώροφα και διώροφα είναι αυτά που είναι σε κακή, μέτρια κατάσταση και αυτά είναι 53 κτίρια. 53 κτίρια σημαίνει -και με τις τιμές που υπάρχουν τώρα στην περιοχή-, ότι θα μπορούσε εύκολα ο Δήμος ή το ΥΠΕΚΑ να τα πάρουν και να κάνουμε παρκάκια και παιδικές χαρές. Αυτό, δηλαδή, που έχει η γειτονιά μας σαν χαρακτηριστικό, είναι ότι δεν έχει παιδικές χαρές. Η μόνη παιδική χαρά η οποία λειτουργεί, είναι αυτή στο Πεδίον του Άρεως που άνοιξε πρόσφατα και άλλη μια, η οποία είναι στην πλατεία Αττικής. Έχει μόνο στην οδό Κύμης μια πολύ μικρή παιδική χαρά, σαν αυτές που θα μπορούσαν να φτιαχτούν επίσης σε όλη την περιοχή. Εάν, λοιπόν, έχουμε 27 μονώροφα τα οποία είναι σε κακή κατάσταση και 26 διώροφα, αυτά, ως οικοπεδική αξία -ας πούμε- μπορεί κανένας να τα πάρει και έτσι να στηρίξει ο Δήμος ή το ΥΠΕΚΑ  μια πολιτική, ώστε να κάνει μικρά πάρκα "τσέπης" και να κάνει και παιδικές χαρές. Καταλαβαίνετε, ότι εάν αποκτήσουμε καμιά πενηνταριά παρκάκια μικρά, είναι πολύ σημαντικές ανάσες για την πολύ πυκνοδομημένη περιοχή μας».

Δημοσιογράφος: Έχετε διαπιστώσει, εσείς, στην καταγραφή, αλλαγή της χρήσης γης;

Ηλ. Γιαννίρης: «Βεβαίως, υπάρχουν αλλαγές στις χρήσεις γης σε πολλές περιοχές. Καταρχήν, τα διατηρητέα κτίρια, έχει ενδιαφέρον ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Αυτό που διαπιστώσαμε, όμως, εί
Keywords
Τυχαία Θέματα