Αγώνας δρόμου για την επόμενη δόση

Στην προώθηση, τις επόμενες οκτώ ημέρες, των 89 προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, εστιάζονται οι νέες επαφές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας στις 6.30 το απόγευμα. Παράλληλα, θα εξεταστεί η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016 το οποίο κυμαίνεται
μεταξύ 12-15 δισ. ευρώ.
Οι όποιες εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα προσδιορίζονται εντός του Νοεμβρίου όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Μέρκελ, η οποία παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής, τον επόμενο μήνα. Εν μέσω όλων αυτών, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

Η Ελλάδα μπορεί να περιμένει να λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από το διεθνές πρόγραμμα στήριξής το αργότερο τον Νοέμβριο, σημείωσε ο επίτροπος Όλι Ρεν. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Πάντως, τη δυνατότητα να καθυστερήσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου έχει η τρόικα καθώς έως το τέλος του έτους σε μηνιαία βάση ο προϋπολογισμός θα καταγράφει πρωτογενή πλεονάσματα κάτι που σημαίνει πως έως τον Ιανουάριο δεν θα υπάρξει ταμειακό πρόβλημα. Στα ταμεία του κράτους βρίσκονται περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια ώρα, την αυτοκριτική του κάνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα, καθώς παραδέχεται πως έπεσε δραματικά έξω στις προβλέψεις του για την ύφεση, αστοχώντας στους υπολογισμούς του συνολικά για τα δύο χρόνια κατά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες. Αιτία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου,  Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο κακός υπολογισμός των επιπτώσεων που έχει σε μία οικονομία η λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Υπέρ της κινητικότητας του προσωπικού στον δημόσιο τομέα και κατά των απολύσεων τάσσονται οι Γάλλοι αξιωματούχοι της Task Force, διαφοροποιούμενοι από την απαίτηση της τρόικας για άμεσες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Γενικού Επιθεωρητή Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας και επικεφαλής της γαλλικής Ομάδας Δράσης, Πιερ Λεπετίτ. 
Keywords
Τυχαία Θέματα