Εντείνονται τα σενάρια παραίτησης Χριστόφια χωρίς να υπογράψει μνημόνιο

10:42 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα σενάρια για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια πριν ολοκλήρωση της θητεία του επανέρχονται ξανά στο προσκήνιο ενώ συζητούνται τόσο στο Προεδρικό όσο και στο ΑΚΕΛ.

Πληροφορίες φέρουν τον Πρόεδρο να παραιτείται με τις αρχές του νέου έτους, καθώς η παραίτησή του στο παρόν στάδιο δεν είναι εφικτή λόγω άσκησης της ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κύπρο. Οι εν λόγω

πληροφορίες φέρουν Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν ασκήσει πιέσεις προς τον Πρόεδρο για να μην παραιτηθεί κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Το θέμα είναι πώς θα καταφέρει το Κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Δεκέμβριο του παρόντος έτους καθώς είναι γνωστό ότι το Κράτος έχει αποθέματα μόνο μέχρι το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, εδώ είναι που φέρεται να έχει σχέση η αδειοδότηση συγκεκριμένης τράπεζας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με αντάλλαγμα αυτή να αγοράσει ομόλογα του κυπριακού δημοσίου. Σε τέτοια περίπτωση, το Κράτος θα καλύψει τις ανάγκες του και για τον Δεκέμβριο.

Ως επικρατέστερο σενάριο λοιπόν είναι η παραίτηση του Προέδρου αρχές του 2013 χωρίς υπογραφή του μνημονίου από τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Δεν είναι τυχαίες άλλοστε οι δηλώσεις του Προέδρου ότι δεν πρόκειται να αυτοακυρωθεί ως άτομο ούτε και να ακυρώσει κατακτήσεις στην επίτευξη των οποίων μπροστάρης ήταν το λαϊκό κίνημα.

Με παραίτηση τον Ιανουάριο, καθήκοντα προεδρεύοντος θα μπορεί με βάση το Σύνταγμα να ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι ο Γιαννάκης Ομήρου θα οδηγήσει το κράτος στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, χωρίς η Κυπριακή Πολιτεία να αναγκαστεί να επωμιστεί διπλές δαπάνες για το στήσιμο καλπών.

Keywords
Τυχαία Θέματα