Αίγυπτος: «Αναγέννηση της επανάστασης»

Ο αιγυπτιακός Τύπος χαιρετίζει σήμερα τις μαζικές διαδηλώσεις της προηγουμένης, στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, χαρακτηρίζοντάς τις «αναγέννηση» της επανάστασης.

«Η επανάσταση συνεχίζεται», είναι ο τίτλος της ανεξάρτητης εφημερίδας αλ Σόρουκ, που εκτιμά ότι εκατομμύρια Αιγύπτιοι θέλουν «το τέλος της εξουσίας του στρατού», ο οποίος κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του πρώην
προέδρου.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ και το κέντρο του Καΐρου αλλά και σε άλλες πόλεις χθες, ένα χρόνο αφότου είχε ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ.

«Ο λαός θέλει τη συνέχιση της επανάστασης», ανέφερε από την πλευρά της η κυβερνητική εφημερίδα αλ Αχράμ, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ, σύμβολο της αμφισβήτησης του πρώην καθεστώτος.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο παρά τις προειδοποιήσεις από την προσωρινή κυβέρνηση και τον επίσημο Τύπο για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν ταραχές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσαν ότι το πλήθος στην Ταχρίρ ήταν διχασμένο--ανάμεσα στη νεολαία που αξιώνει από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) να παραδώσει την εξουσία σε πολιτικούς και τους ισλαμιστές που εόρταζαν τη σαρωτική τους πολιτική νίκη στις εκλογές που τους εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση έπειτα από δεκαετίες που το πολιτικό ισλάμ ήταν απαγορευμένο.

Πολλές ομάδες μαχητών για την δημοκρατία κάλεσαν να συνεχιστεί και σήμερα η κατάληψη της Ταχρίρ, για αύριο (Παρασκευή) είναι προγραμματισμένη νέα διαδήλωση, ενώ ορισμένες παρατάξεις τάχθηκαν υπέρ της κατάληψης της πλατείας επ' αόριστον, ώσπου ο στρατός να εγκαταλείψει την εξουσία.

Όταν ο Μουμπάρακ εγκατέλειψε την εξουσία την ανέλαβε ο αρχηγός του στρατού του επί δύο δεκαετίες, ο στρατάρχης Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι. Επιμένει ότι θα παραδώσει την εξουσία μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου σε έναν εκλεγμένο πρόεδρο. Πολλοί όμως εκφράζουν φόβους ότι θα προσπαθήσει να μείνει στην εξουσία, ελέγχοντας την κυβέρνηση από το παρασκήνιο.

«Το συμβούλιο του στρατού διαπράττει τις ίδιες καταχρήσεις που διέπραττε και ο Μουμπάρακ. Δεν νοιώθω οποιαδήποτε αλλαγή. Το στρατιωτικό συμβούλιο ηγείται μιας αντεπανάστασης. Θα διαδηλώνουμε ώσπου ο στρατός να φύγει», δήλωσε ο 23χρονος φοιτητής Σαμίρ Κάμπιλ.

Το ΑΣΕΔ κατηγορείται ότι έχει στόχο την διατήρηση του συστήματος της καταπίεσης καθώς και των προνομίων του στρατού.

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να διατυπώνουν σειρά αιτημάτων: δικαιοσύνη για τα θύματα του καθεστώτος στην διάρκεια της εξέγερσης και τις οικογένειές τους, τερματισμό των δικών σε στρατοδικεία, κοινωνική δικαιοσύνη, εγγυήσεις για τις πολιτικές ελευθερίες και ανάληψη της εξουσίας από πολιτικούς.

Ο 83χρονος Μουμπάρακ δικάζεται στο Κάιρο.<
Keywords
Τυχαία Θέματα