Αίγυπτος: Καλεί σε Διάλογο ο Μορσι

Η προεδρία της Αιγύπτου σε ανακοινωσή της αναφέρει ότι καλεί πολιτικούς υποστηρικτές και αντιπάλους σε εθνικό διάλογο την Δευτέρα στις 18:00 (16:00 GMT) στο προεδρικό μέγαρο.

Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε το τηλεοπτικό διάγγελμα του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος προσπάθησε να καταστείλει τέσσερις ημέρες εξέγερσης σε όλη τη χώρα με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις τρεις από τις πόλεις όπου σημειώθηκαν τα πλέον βίαια επεισόδια, και απηύθυνε έκκληση για εθνικό διάλογο.

Η

ανακοίνωση της προεδρίας, αναφέρει ότι καλούνται Ισλαμιστές σύμμαχοι, φιλελεύθεροι και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, καθώς και κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο αριστερός υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα της Αιγύπτου, Χαμντίν Σαμπάχι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει τα βήματα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για την αποκατάσταση της ασφάλειας, πρόσθεσε όμως ότι θέλει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσκλησή του για διάλογο με κορυφαίους πολιτικούς.

Τα σχόλια του Νταούντ Χάλεντ, εκπρόσωπου του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας, έγιναν λίγο αφότου ο Μόρσι κάλεσε σε συνάντηση τους κορυφαίους πολιτικούς και πολιτικές ομάδες.

"Αισθανόμαστε ο πρόεδρος δεν κατανοεί το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή το οποίο είναι οι δικές του πολιτικές", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Νταούντ και πρόσθεσε: "Η αποφασή του για την εφαρμογή του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν μια σωστή κίνηση με δεδομένα αυτά που συμβαίνον εκεί, δηλαδή ωμή βία και εγκληματικές ενέργειες".

Στο μεταξύ περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους της Ισμαηλίας, λίγο αφότου ο Πρόεδρος Μόρσι κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη αυτή, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

"Κάτω ο Μόρσι, κάτω η κατάσταση έκτακτης ανάγκης", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στην αστυνομία, που λειτουργεί κάτω από τις εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών, ευρείες εξουσίες για να συλλαμβάνουν ανθρώπους που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα