Αίτημα η συναίνεση για το Κόσοβο

Την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των σχετικών πολιτικών παραγόντων απαιτεί η υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε, χθες, με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Νίκολιτς εξήγησε ακόμη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, ότι η πλατφόρμα των συνομιλιών βασίζεται στην προστασία της ακεραιότητας της Σερβίας, των Σέρβων του Κοσόβου και των σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών στην περιοχή.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον κ. Νίκολιτς ότι θα παρουσιάσουν

την πλατφόρμα της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο στα υπόλοιπα μέλη των κομμάτων τους προκειμένου να υπάρξει συζήτηση. Εν συνεχεία, θα τοποθετηθούν επ' αυτής, με τυχόν επισημάνσεις ή παρατηρήσεις, εντός των επόμενων ημερών.

Η πρώτη συνάντηση που είχε, χθες, ο κ. Νίκολιτς με ηγέτη της αντιπολίτευσης σχετικά με την πλατφόρμα ήταν με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ντράγκαν Τζίλας. Ακολούθησαν συναντήσεις με τους προέδρους του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς και της Συμμαχίας των Ούγγρων της Βοϊβοντίνα Ιστβάν Πάστορ.

Αντιδράσεις των σέρβων πολιτικών αρχηγών

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Ντράγκαν Τζίλας χαρακτήρισε την εθνική πλατφόρμα για το Κόσοβο λαϊκιστική και μη ρεαλιστική. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος και τού παρουσίασε την εθνική πλατφόρμα για το Κόσοβο, ο κ. Τζίλας δήλωσε ότι το έγγραφο αυτό περιέχει ακόμη και πρόταση για τερματισμό του τεχνικού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), γεγονός που, όπως είπε, θα έβαζε τέλος στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ένωση και θα μετέθετε για ακόμη αργότερα τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα προβλέπει η πλατφόρμα για τους Σέρβους του Κοσόβου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος ανέφερε πως "υπάρχουν ελάχιστοι που θα έλεγαν σήμερα πως αυτά που περιέχει η πλατφόρμα είναι άσχημα για τους Σέρβους του Κοσόβου", ωστόσο, όπως είπε, "το βασικό πρόβλημα είναι ότι, όπως πιστεύουμε εμείς, είναι μη ρεαλιστικά".

Σημείωσε, δε, ότι το κόμμα του θα μελετήσει ενδελεχώς το σχετικό έγγραφο και θα τοποθετηθεί συνολικά επ' αυτού μέσα στο επόμενο διήμερο.

Ο κ. Τζίλας ανέφερε ακόμη πως σέβεται το γεγονός ότι ο κ. Νίκολιτς ξεκίνησε την ενημέρωση των κομμάτων από το Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι και το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, αλλά, όπως ανέφερε, θα έπρεπε να το είχε κάνει αυτό προτού να έχει διαβουλεύσεις με ξένους πρέσβεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (DSS) Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση, χθες, με τον κ. Νίκολιτς, ανέφερε ότι η πλατφόρμα για το Κόσοβο προβλέπει λύσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων θεσμών και μία σειρά εξουσιών για την αυτονομία των Σέρβων του Κοσόβου. Αυτό το έγγραφο, τόνισε, δεν βασίζεται στο Σχέδιο Αχτισάαρι.

Ο κ. Κοστούνιτσα ανέφερε χαρακτηριστικά πως το μοντέλο της Καταλονίας είναι αυτό στο οποίο γίνεται συχνότερη αναφορά στο έγγραφο και πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση ο ίδιος δεν θα απέδιδε το χαρακτηρισμό Σχέδιο Αχτισάαρι στη συγκρκειμένη πλατφόρμα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει το έγγραφο αυτό είπε πως απομένουν δύο ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω. "Αυτά περιλαμβάνουν την ανάγκη σαφούς καθορισμού της συνταγματικής και νομικής σύνδεσης μεταξύ τςη Σερβίας και του Κοσόβου, καθώς παραμένει το ερώτημα εάν η αυτονομία των Σέρβων θα είναι εντός μίας αυτόνομης επαρχίας που αποτελεί τμήμα της Σερβίας ή εντός ενός ανεξάρτητου Κοσόβου.

"Δεν αρκεί να λέμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο. Αυτό θα πρέπει να επιλυθεί τόσο συνταγματικά όσο και νομικά" υπογράμμισε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας εξηγώντας ότι το άλλο ζήτημα αφορά το σεβασμό των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί με την Πρίστινα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως διευκρίνισε, το κόμμα του έχει θέσει προς συζήτηση τη συνταγματικότητα αυτών των συμφωνιών.

"Το σημαντικό είναι να καταλήξει αυτή η συζήτηση στο κοινοβούλιο μέσω της υιοθέτησης ενός ψηφίσματος ή μίας διακήρυξης" κατέληξε ο κ. Κοστούνιτσα.

Τι προβλέπει η πλατφόρμα

Με αφετηρία την αρχή ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η πλατφόρμα του Βελιγραδίου για το Κόσοβο προβλέπει τον τερματισμό του τεχνικού διαλόγου και τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την Πρίστινα και θέτει ως βασική αρχή των διαπραγματεύσεων τις "συνομιλίες πακέτο".

"Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου υπάρξει συνολική συμφωνία" τονίζεται στο σχέδιο της πλατφόρμας για το Κόσοβο, που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Το στρατηγικό αυτό έγγραφο, το οποίο ανέμεναν εδώ και καιρό οι Σέρβοι πολίτες, αναφέρει, επίσης, ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει την αυτονομία όλων των σερβικών κοινοτήτων της επαρχίας, στο μοντέλο της Καταλονίας, αλλά και να δοθεί καθεστώς ανάλογο μ' αυτό του Βατικανού στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η σερβική κυβέρνηση, με στόχο την προάσπιση των κρατικών της συμφερόντων, σταματά τη σύναψη περαιτέρω τμηματικών συμφωνιών με τους προσωρινούς θεσμούς της Πρίστινας, στο πλαίσιο του τεχνικού διαλόγου, καθώς αυτές οι συμφωνίες οδηγούν στην αλλαγή των κρατικών υποθέσεων στην περιοχή προς όφελος των προσωρινών θεσμών στην Πρίστινα και αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον υψηλού επιπέδου πολιτικού διάλογο σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των συνθηκών που σχετίζονται με την ασφάλεια, αναφέρεται- μεταξύ άλλων -στην πλατφόρμα.

Η πλατφόρμα εμμένει στη συγκρότηση μίας Αυτόνομης Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο που θα προβλέπει την εδαφική αυτονομία τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κόσοβο και άλλων δήμων, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία (π.χ. Γκρατσάνιτσα, Στρπτσε, Γκόρα κ.ο.κ.). Αυτοί οι δήμοι θα αποτελούν μία ξεχωριστή περιοχή στο πλαίσιο της επαρχίας (ενν. Κόσοβο), τονίζεται στο έγγραφο.

Σημειώνεται ακόμη ότι στόχος του Βελιγραδίου είναι η αποστρατικοποίηση του Κοσόβου και η μετατροπή του σε αποστρατικοποιημένη ζώνη, όπου οι μόνες ένοπλες δυνάμεις θα είναι η αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης και μίας αυτόνομης αστυνομικής αρχής στο πρότυπο της Καταλονίας.

Οι εγγυητές της ασφάλειας της αποστρατικοποιημένης Αυτόνομης Επαρχίας του Κοσόβου- κατά το σχέδιο -θα μπορούσαν να είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUROCORPS), ο Στρατός της Σερβίας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας.

Το Βελιγράδι ζητά, επίσης, επιπρόσθετα κονδύλια από το σερβικό προϋπολογισμό για την Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο και εγγύηση της αυτονομίας στη βάση των υψηλότερων νόμων του Κοσόβου και με τη στήριξη των διεθνών αξιωματούχων. Προτείνει, επίσης, το διαχωρισμό του Κοσόβου σε μία σειρά περιφερειών, με την Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων ν' αποτελεί ξεχωριστή περιφέρεια.

Εκτός από την αυτονομία των τεσσάρων δήμων στο βόρειο Κόσοβο, ζητείται επιπλέον αυτονομία για τους δήμους Γκρατσάνιτσα, Στρπτσε, Γκόρα καθώς και για άλλους με πλειοψηφούντα τον σερβικό πληθυσμό, καθώς και ειδικό καθεστώς για τους αγροτικούς θύλακες.

Η πλατφόρμα αναφέρει ακόμη ότι σημείο έναρξης για τον καθορισμό της περιοχής η οποία θα απολαμβάνει αυτό το ειδικό καθεστώς, ιδιαίτερα εκτός των αστικών κέντρων, θα είναι η εθνοτική της δομή "πριν από την εθνοκάθαρση", όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Η αυτονομία αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει πραγματική δικαιοδοσία στους τομείς της παιδείας, της υγείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των δημόσιων υπηρεσιών πληροφόρησης, της περιβαλλοντικής προστασίας, του αστικού σχεδιασμού, της γεωργίας, της δασοπονίας, της αλιείας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της οικονομικής πολιτικής, της δικαιοσύνης, των εσωτερικών υποθέσεων, του ορυκτού πλούτου κ.ο.κ.

Μεταξύ άλλων, η πλατφόρμα προβλέπει ακόμη ότι η Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων θα μπορεί ν' αποφασίσει ανεξάρτητα για τη χρήση των συμβόλων της (σημαία, ύμνος κ.λπ.) ενώ ο νόμος, σε επαρχιακό επίπεδο, είναι αυτός που θα ορίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη χρήση των συμβόλων της επαρχίας.

Η Αυτόνομη Κοινότητα Σερβικών Δήμων θα πρέπει, επίσης, να έχει το δικό της κοινοβούλιο και εκτελεστικό συμβούλιο που θα πρέπει να φέρει εις πέρας όλες τις παραπάνω αρμοδιότητες.

Η πλατφόρμα προβλέπει ακόμη μία ειδική σχέση ανάμεσα στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους προσωρινούς, όπως αναφέρεται, θεσμούς του Κοσόβου, στη βάση της οποίας θα υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις για την περιουσία και τις δράσεις της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα