Ακαδημία Αθηνών: Εγκατάσταση νέου προέδρου

Η τελετή εγκατάστασης του νέου προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Αστρονομίας, Γεώργιου Κοντόπουλου, και του νέου αντιπροέδρου, σκηνοθέτη και θεατρολόγου, Σπύρου Ευαγγελάτου, πραγματοποιήθηκε απόψε, κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2012.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο νέος πρόεδρος επισήμανε ότι μια από τις σημαντικότερες δράσεις της Ακαδημίας για το 2012 θα είναι η διοργάνωση τεσσάρων ημερίδων για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες,

την πλανητική μεταβολή και τα ακραία φαινόμενα, την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας.

Στη συνέχεια μίλησε για τη «Φύση της πραγματικότητας», υπογραμμίζοντας ότι η πραγματικότητα εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα (η πραγματικότητα των στοιχειωδών σωματίων, των ατόμων και των κυμάτων, των σύνθετων χημικών ενώσεων, των έμβιων όντων, του ανθρώπου), όπως και ότι εκτός από την πραγματικότητα της Επιστήμης, υπάρχει και η πραγματικότητα της Τέχνης, της Ηθικής και των Αξιών που υπερβαίνουν τον άνθρωπο και τον συνδέουν με τον Θεό.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ακαδημίας, Απόστολος Γεωργιάδης, προχώρησε σε απολογισμό του έργου των 14 Κέντρων, των 11 Γραφείων και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, έργο που χαρακτήρισε «μεγάλο και πολύ σημαντικό». Στο έργο αυτό συγκαταλέγονται εκδόσεις, εμπλουτισμός συλλογών, εκθέσεις, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις, όπως και ερευνητικά προγράμματα. Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι στην περίοδο της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις του να συμβάλει στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ιδρύματος και διατύπωσε την ελπίδα «η κρίση χρέους που μαστίζει αυτή την εποχή τη χώρα μας να μην πλήξει και την έρευνα, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού γιατί αυτή μας διακρίνει από τους υπανάπτυκτους λαούς».

Βιογραφικό του νέου προέδρου της Ακαδημίας

Ο Γεώργιος Κοντόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1953. Διετέλεσε τακτικός καθηγητής της Αστρονομίας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης (1957-1975) και Αθήνας (1975-1996). Κατά την περίοδο 1962-1998 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια των H.Π.A. (Γέιλ, Χάρβαρντ, ΜΙΤ, Κορνέλ, Σικάγο, Μέριλαντ, Φλόριντα) και στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. Το επιστημονικό του έργο αναφέρεται στους τομείς της Γαλαξιακής Δυναμικής, της Γενικής Σχετικότητας και της Ουράνιας Μηχανικής. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα Αστρονομίας, κυρίως στις H.Π.A. (NASA, Goddard Space Flight Center, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, κ.α.). Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής του Γαλαξίου (1967-1970) και γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (1973-1976), πρόεδρος του ευρωπαϊκού αστρονομικού περιοδικού (1973-1993), προϊστάμενος του Αστρονομικού Ινστιτούτου (1975-1987) και γενικός διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου (1990-1993), διευθύνων σύμβο

Keywords
Τυχαία Θέματα