Ακριβή η Ελλάδα της κρίσης

Με την ακρίβεια και τους λόγους που οι τιμές στην χώρα μας παραμένουν στα ύψη ασχολείται η νέα έρευνα του Αθήνα 984, που παρουσιάζεται καθημερινά στην εκπομπή «Επόμενη Δόση» με την Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εκπομπή «Η Επόμενη Δόση», στην Ελλάδα, τα είδη προσωπικής υγιεινής πωλούνται με τιμές υψηλότερες έως και 96,5%
από ότι σε Γερμανία, Ιταλία,  Βουλγαρία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, τα απορρυπαντικά διατίθενται στην Ελλάδα ακριβότερα μέχρι και 44,2%, τα αναψυκτικά οι Ελληνες τα πληρώνουν με τιμές υψηλότερες έως και 51,3%, οι μπίρες είναι ακριβότερες μέχρι 38%, ενώ και τα δημητριακά έχουν τιμές υψηλότερες έως και 46,96%.

Οι θυγατρικές των πολυεθνικών με διάφορα κόλπα εμφανίζουν εικονικές ζημιές και «φουσκωμένες» τιμές ώστε να αποφεύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας και να μεταφέρουν τα κέρδη τους στις μητρικές εταιρείες.

Βέβαια, οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται και από τη φορολογία, ενώ οι επιχειρήσεις υπολογίζουν στα κόστη τους και τη μη απελευθέρωση του επαγγέλματος των μεταφορέων αλλά και τη γραφειοκρατία σε ό,τι αφορά τις αδειοδοτήσεις.

Ο καθηγητής marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Γιώργος Μπάλτας, μιλωντας στην Χριστιάννα Κούσιου τονίζει ότι «Δεν έχουμε δική μας παραγωγή, σε πολλά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουμε παραγωγική ικανότητα και βάση και να μην εισάγουμε τόσα πολλά πράγματα από το εξωτερικό. Ειδικά σε τομείς που μπορούμε να παράξουμε και εμείς καταπληκτικά προϊόντα. Στην Ελλάδα υπάρχει γενικότερα μια διαστρέβλωση των τιμών, το οποίο έγινε εδώ και 10 χρόνια. Αυτή ήταν η κακή πλευρά του ευρώ. Το γεγονός ότι η κατανάλωση στηριζόταν σε δανεικά πάλι συνετέλεσε στο να μείνουν οι τιμές υψηλές,σε συνδυασμό πάλι ότι εισάγουμε πολλά προϊόντα, τα οποία έρχονται μέσω πολυεθνικών, οι οποίες τιμολογούν με βάσει συγκεκριμένες πρακτικές. Πολλοί έχουν πει ότι υπάρχουν ολιγοπωλειακές καταστάσεις. Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός σε πολλές περιπτώσεις. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό, το οποίο δυσκολεύει την μείωση των τιμών».

ΕΡ: Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει και επισήμως το Υπουργείο Ανάπτυξης, προϊόντα που παράγονται στην χώρα μας και εξάγονται πωλούνται φθηνότερα.Πως εξηγείται το γεγονός;

ΑΠ: Στην ελληνική αγορά δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός λαο με την έννοια αυτή , ένα προϊόν που φεύγει από την παραγωγή να πάει στην κατανάλωση υφίσταται διάφορες στρεβλώσεις , ολιγοπλωλιακόυ ή συντεχχνικαού χαρακτήρα, σε συνδυασμό με υπερβολικό κέρδος και φθάνει στον Έλληνα ακριβότερο από ότι στον Γερμανό.

Χωρίς τον ΦΠΑ η Ελλάδα είναι ακόμη φθηνότερη, κάτι που δείχνει την επιβάρυνση των έμμεσων φόρων στις τελικές τιμές.
Και για του λόγου το αληθές επικοινωνήσαμε με Έλληνες που ζουν και εργάζονται πλέον στο εξωτερικό και τους ζητήσαμε να μας μας μεταφέρουν τις διαφορές που εντοπίζουν στις τιμές της χώρας που βρίσκονται σε σχέση με την Ελλάδα.
Ο Κώστας Γαϊτανίδης μόνιμος κάτοικος Γερμανίας πλέον, μιλωντας στην Χρύσα Παρασκευάκη
Keywords
Τυχαία Θέματα