Αλλαγές και βελτιώσεις στο Πολυνομοσχέδιο

Συνεχείς αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο και την κατάθεση νέων «διορθωτικών» νομοσχεδίων έφεραν οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και η θυελλώδης χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή και οι αρνητικές τοποθετήσεις κυβερνητικών βουλευτών. Σύμφωνα με τα ως τώρα γνωστά, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο που θα προβλέπει νέες ειδικότητες στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, θα υπάρξει και σχετική πρόνοια στο πολυνομοσχέδιο ότι πολλοί από τους καθηγητές που μπαίνουν

σε διαθεσιμότητα θα απορροφηθούν σε διοικητικές θέσεις στο υπουργείο Υγείας ή άλλες αντίστοιχες θέσεις.


Επίσης,

-εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνόμοι και οι σχολικοί φύλακες που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών.
- εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ., από όσους δήμους το επιθυμούν, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό θα γίνεται με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν προτάσεων των δημάρχων.
- για τους σχολικούς φύλακες προβλέπεται η αναγνώριση πενταετούς συνταξιοδοτικού χρόνου καθώς στα πέντε πρώτα χρόνια της υπηρεσίας τους είχαν μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- τους δίνεται επίσης η δυνατότητα στους σχολικούς φύλακες να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους,
- για το οικονομικό παρατηρητήριο στο οποίο αντιδρούν έντονα οι δήμαρχοι εξετάστηκε η αφαίρεση των διατάξεων για την επιβολή ποινικών κυρώσεων στους δημάρχους, εφόσον παρεκκλίνουν από τους προϋπολογισμούς.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), πάντως, απέρριψε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες, αλλά και τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «οι όποιες µικρές διορθωτικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση στο πολυνοµοσχέδιο για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δηµοτική Αστυνοµία δεν αλλάζουν το περιεχόµενο των σχετικών διατάξεων, µε τις οποίες καταργούνται βασικές αρµοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα