Αλλαγή πλεύσης,,. λόγω κρίσης

Το δρόμο της ...ξενιτειάς επιλέγουν σήμερα χιλιάδες νέοι εγκαταλείποντας την Ελλάδα, η οποία την προηγούμενη δεκαετία αποτελούσε η ίδια τη «γη της επαγγελίας» για χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες. Άλλοι κάνουν λόγο για επιστροφή στα «πέτρινα χρόνια» του '50 και του '60, άλλοι επιμένουν ότι το προφίλ του Έλληνα μετανάστη έχει αλλάξει και στην πλειοψηφία τους, μεταναστεύουν αναζητώντας υψηλές θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Άνθρωποι που επέλεξαν τη διεθνή ή την εσωτερική μετανάστευση, αλλά

και άνθρωποι που αναζητούν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες, μίλησαν στις Δέσποινα Μπαρδάκου, Πανδώρα Παφίλη, Χριστιάννα Κούσιου, Ελευθερία Κουμάντου, Κωνσταντίνα Βρεττού και Μαρία Παύλου, για τον αγώνα τους να επιβιώσουν της οικονομικής κρίσης. Η έρευνα παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη, καθημερινά, 10.00 με 12.00, από τις 13 Φεβρουαρίου.

Η Πόλα Δαμιανού είναι 23 ετών και έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες. Η κατάσταση στη χώρα μας την οδήγησε στην απόφαση να φύγει το Σεπτέμβριο για την Αμερική και να κάνει το μεταπτυχιακό της εκεί ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο. Μιλώντας στον Αθήνα 984 εξέφρασε την άποψη που έχουν οι περισσότεροι νέοι ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της και εύχεται όταν επιστρέψει να έχουν ισορροπήσει τα πράγματα εδώ.

«...είμαι 23 ετών, έχω σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Αθηνών και επέλεξα να φύγω για Αμερική, σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία, για να μπορέσω να πάρω κάποιες νέες βάσεις και περισσότερες γνώσεις, ούτως ώστε κάποια στιγμή να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα, έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία και ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον. Το να παραμείνω στην Αμερική είναι μία πολύ καλή ευκαιρία αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα καθώς όπως είναι γνωστό, δε δέχονται πλέον οικονομικούς μετανάστες παρά μόνο με φοιτητική visa»

Ο Τάκης Παναγόπουλος έφυγε πριν από λίγο καιρό από την Καλαμάτα μαζί με την οικογένειά του και μετανάστευσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Δουλειά είχε βρει πριν εγκαταλείψει την Ελλάδα, καθώς διατηρούσε εργαστήριο λουκουμιού...

«Το μέλλον στην Ελλάδα για τα παιδιά μου δε θα ήταν και τόσο καλό και αποφάσισα να έρθω στην Αυστραλία όπου έχω και συγγενείς. Εξακολουθώ να ασκώ την τέχνη μου. Ήμουν τυχερός σε αυτό. Όλοι με αγκάλιασαν και με βοήθησαν εδώ. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Εδώ ο νόμος για τη μετανάστευση είναι πολύ σκληρός. Όποιος θέλει να έρθει εδώ πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση των αγγλικών και να υπάρχει η δουλειά τους στη λίστα του υπουργείου».

Και από δύο ηπείρους, που πλέον είναι δύσκολο να μεταναστεύσεις, στην ΕΕ, όπου το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, λόγω και της μεγαλύτερης ευκολίας.

Στο Λονδίνο ζουν πλέον οι κ. Νίκος Τοπαλίδης και Νίκος Μανδάλας.
Ο κ. Τοπαλίδης είναι απόφοιτος Παντείου στο τμήμα της δημοσιογραφίας και έφυγε για το Λονδίνο όπου έχει ήδη βρει εργασία σε άλλον κλάδο χωρίς να εγκαταλείπει το όνειρό του. Στο χώρο της επικοινωνίας και ο κ. Μανδάλας..:

Ν. Τ
Keywords
Τυχαία Θέματα