Αναμενόμενη η τιμή της «Κραυγής»

Η «Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ, η οποία, όπως αναμενόταν, έσπασε τα ρεκόρ στην πρόσφατη δημοπρασία του Οίκου Sotheby's μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο Πέτρος Βέργος, ένας από τους γνωστούς Έλληνες δημοπράτες.

Όπως είπε στην Βάνα Λυκομήτρου, «πρόκειται για την τέταρτη εκδοχή του συγκεκριμένου έργου του Νορβηγού καλλιτέχνη, αλλά τη μοναδική που βρισκόταν σε χέρια ιδιώτη, κάτι που συνέβαλλε στο να γίνει η Κραυγή το ακριβότερο έργο τέχνης που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία».

«Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, είναι

το μόνο που βρισκόταν σε χέρια ιδιώτη, άρα για κάποιον που ενδιαφερόταν να το αποκτήσει, ήταν και η μοναδική ευκαιρία. Δικαιολογείται που ξεπέρασε τον Πικάσο. Το θέμα είναι οικονομικό. Ο κόσμος μπορεί να υποφέρει, αλλά υπάρχει ένα τεράστιο πληθωρικό χρήμα αυτή τη στιγμή που πλανάται χωρίς ταυτότητα. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν γενικά να επενδυθούν. Είναι πράξεις χρηματιστηριακές δευτερολέπτων διεθνώς. Άρα όταν έχει γίνει και όλη αυτή η διαφήμιση, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το πληρώσει πολύ ακριβότερα από αυτό που εμείς θεωρούμε λογικό ή όχι», τόνισε ο κ. Βέργος, επισημαίνοντας ότι η διαφήμιση και η σημαντική ιστορική διαδρομή ενός έργου ανεβάζουν την αξία του.

Είναι συγκυριακό το γεγονός ότι οι Άραβες και κυρίως το Κατάρ, αγοράζουν έργα τέχνης. Εμπλέκονται επιχειρηματικά με Ευρωπαίους και Αμερικανούς και θέλουν να δείξουν ότι βρίσκονται στο ίδιο πολιτιστικό προφίλ είπε ο κ. Βέργος.

Όσον αφορά στις δημοπρασίες έργων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως τα επτά έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, αλλά και η «Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ» του Κ. Βολανάκη η οποία θα βγει «στο σφυρί» από τους Σόθμπις στις 11 Ιουνίου, τόνισε ότι δεν περιμένει μεγάλες εκπλήξεις, ούτε μεγάλα ποσά.

Keywords
Τυχαία Θέματα