Αναταράξεις λόγω Spiegel, Πλειστηριασμών

Αναταράξεις στο προεκλογικό σκηνικό της Γερμανίας, με αντανάκλαση και στην Αθήνα, προκαλεί η αποκάλυψη από το περιοδικό Spiegel εγγράφου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας προς το υπουργείο οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα
δανειακή στήριξη, το αργότερο από τις αρχές του 2014 , ενώ παράλληλα εκτιμά ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα είναι «εξαιρετικά μεγάλοι» καθώς η απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων είναι «ελάχιστα ικανοποιητική». Παρά τις αποκαλύψεις από το γερμανικό περιοδικό, στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2,5 δισ. ευρώ παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο επτάμηνο του έτους, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Ο κ. Σταϊκούρας δηλώνει ότι τα προσωρινά στοιχεία για τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι οι υστερήσεις του πρώτου εξαμήνου θα ήταν αντιμετωπίσιμες.

Κεδίκογλου για Σπήγκελ

Δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του πριν από λίγο στον ΑΝΤ1. "Τα λαμβάνουμε όλα υπόψη, αλλά γνωρίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει, να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη, επικεντρωνόμαστε στη μάχη κατά της ανεργίας", ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου. Επέμεινε ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ανέφερε ότι εκείνος που μπορεί να πληρώσει θα κληθεί να πληρώσει ενώ εκείνος που δε μπορεί, θα προστατευθεί.

Για τους πλειστηριασμούς

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση και οι αντιδράσεις απέναντι στο ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ακόμα και από το εσωτερικό της δικομματικής κυβέρνησης.
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα άρσης της απαγόρευσης στέλνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η θέση μας είναι απολύτως καθαρή, η απαγόρευση δεν μπορεί να αρθεί, η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Άλλωστε αυτό δε θα βοηθούσε κανέναν ούτε τις τράπεζες» λέει. Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το φθινόπωρο.
Σημειώνεται πως αντίθετοι με την άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εμφανίζονται με δηλώσεις τους και στελέχη της ΝΔ, όπως ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας και η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη.


Μήνυμα στην κυβέρνηση «να μην τολμήσει να αγγίξει τις κατοικίες πετώντας οικογένειες στο δρόμο» στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μια νέα 'σεισάχθεια' με την πρόταση που έχει από καιρό καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα