Άνεργοι οδηγοί;

Την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη στα κεντρικά γραφεία της Google, μία απόφαση από τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια των ΗΠΑ που είναι περισσότερο ιστορική απ' όσο θα φανταζόσασταν. Ο Κυβερνήτης υπέγραψε την νόμιμη κυκλοφορία των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, από το 2015 στους δρόμους της περιφέρειάς του.

Η λογική του είναι απλή. Τα υβριδικά Toyota Prius που έχουν «αλλάξει» οι μηχανικοί της Google,
εδώ και καιρό δοκιμάζονται και τα στατιστικά τους είναι εκπληκτικά. Στα 300.000 χιλιόμετρα δοκιμών στους δρόμους της πολιτείας, όλα αυτά τα χρόνια, έχει συμβεί ένα μόνο ατύχημα και αυτό προκλήθηκε από ένα κανονικό αυτοκίνητο με ένα κανονικό οδηγό που έπεσε πάνω σε ένα όχημα της Google. Ο Sergey Brin από την μεριά του, ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεση της Google να έχει βγάλει στην παραγωγή τέτοια αυτοκίνητα μέσα στην επόμενη 5ετία. Ε και;

Ξεφύγετε λίγο από την λογική ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό της Google είναι κάτι σαν την επίσκεψη του Curiosity στον Άρη και τις φωτογραφίες που μας στέλνει από εκεί. Τα νέα αυτοκίνητα της Google αποτελούν ένα πραγματικό σταθμό στην ιστορία μας ως ανθρωπότητα ως η στιγμή που το λογισμικό γίνεται εντελώς ικανό να κάνει πράγματα καλύτερα απ' ότι τα κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Τα νέα αυτοκίνητα της Google, τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, σηματοδοτούν την εποχή που ένα μεγάλο μέρος της «χειρωνακτικής» εργασίας, της συμβολής του ανθρώπου δηλαδή, στην παραγωγικότητα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Είναι αυτό το μεταίχμιο που πολλοί οικονομολόγοι όπως οι καθηγητές του MIT Eric Brynjolfsson και Andrew McAfee περιγράφουν στο λίγο ενοχλητικό βιβλίο τους Race Against the Machine, στο οποίο η τεχνολογία που αναπτύσσεται, είναι η τεχνολογία που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό. Όπως όταν ο Ford την περίοδο 1908-1915 εισήγαγε την γραμμή παραγωγής στις διαδικασίες της εταιρείας του, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας για του εργαζόμενούς του, την εποχή μετά την κρίση του 1936, οι περισσότερες εταιρείες επένδυσαν σε μία τέτοια τεχνολογία χωρίς να επενδύσουν όμως σε «ισόποσο» ανθρώπινο δυναμικό. Η γραμμή παραγωγής και η τεχνολογία πίσω από αυτές τους επέτρεψαν να κάνουν κάτι τέτοιο και να εξασφαλίσουν την παραγωγή και την κερδοφορία τους. Κάτι τέτοιο προβλέπουν και οι κύριοι παραπάνω. Μάλλον, δεν το προβλέπουν.... Το παρατηρούν να συμβαίνει.

Πηγές: Digitallife.gr via Guardian, Wikipedia, Race Against the Machine
Keywords
Τυχαία Θέματα