«Αντανακλάσεις μνήμης και ονείρου»

Το βιβλίο της Μαρικαίτης Καµβασινού, «Αντανακλάσεις μνήμης και ονείρου», παρουσιάζουν την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα Λόγου της Στοάς Βιβλίου, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και η Εμπειρία Εκδοτική, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το βιβλίο θα προλογίσουν ο Ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο επιτ. Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου Δημήτρης Δωρής και ο Εκδότης Νίκος Κανάκης. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Πηνελόπη Σταυροπούλου.

Το βιβλίο είναι
ουσιαστικά ένα ταξίδι μνήμης, που κινείται ανάμεσα στη μυθιστορία και την ιστορία. Η συγγραφέας, αν και διαφορετικής γενιάς, καταγράφει µε πιεστικότητα και γλαφυρότητα όλα όσα σημάδεψαν τη ζωή τής ηρωίδας από το 1933 που γεννήθηκε στην Αθήνα, ως το 2008, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει η ίδια βιώσει τις διηγήσεις.

Μέσα από µια διεισδυτική αλλά και αντικειμενική ματιά στα ιστορικά γεγονότα, τις καταστάσεις και τις κοινωνικές συνθήκες, ξεπροβάλλουν τα χρόνια της κατοχής, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι μεταγενέστερες προσπάθειες ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους, αλλά και η άμεση ανάγκη επούλωση ς των ανοικτών πληγών.

Σ' αυτό το γενικό πλαίσιο η ηρωίδα, σπουδάστρια της ΑΣΚΤ, τοποθετεί τις εικαστικές ανησυχίες της, προσπαθώντας να ανοίξει τους δικούς της καλλιτεχνικούς ορίζοντες, και να χαράξει τον εκφραστικό της δρόμο. Ο έρωτας, που φτάνει κοντά της από την Κύπρο κατά τα µμετεμφυλιακά χρόνια, τη στροβιλίζει στη δίνη του, αλλά οι τοπικές αποστάσεις, οι κοινωνικές νοοτροπίες και οι οικογενειακές συνθήκες τον σκορπίζουν σύντονα στα μέρη που τον συνέθεσαν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν και να τον ξεριζώσουν. Έτσι, στα χρόνια που ακολουθούν, το κυπριακό πρόβλημα µε τις εξελίξεις του και τα αδιέξοδα του, τα κοινωνικά γεγονότα και οι πολιτικές εξελίξεις σε Κύπρο και Αθήνα, αλλά και τα παιχνίδια της τύχης που φέρνουν τους ήρωες ξανά κοντά, αντιπαραθέτουν το συλλογικό µε το ατοµικό, διαρθρώνοντας τον διττό καμβά του κειμένου.

Η φωτογραφία στο καλαίσθητο εξώφυλλο του βιβλίου, µε το δεμένο φύλλο δέντρου, είναι λεπτομέρεια από έργο του Γιάννη Μπουτέα, και παραπέμπει στο «χρυσοπράσινο φύλλο» του ποιητή και στα άλυτα, μέχρι σήμερα, προβλήματα της Κύπρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα