Αντιδράσεις για την έκθεση της Euractiv

Στις αντιδράσεις που υπήρξαν μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ αναφέρεται εκτενές άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στη Διαδικτυακή πύλη Euractiv.com.

Το άρθρο παραθέτει τις δηλώσεις-αντιδράσεις του Τούρκου Υπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκά Θέματα Eγκεμέν Μπαγίς με τις οποίες εξέφρασε την απογοήτευση της Άγκυρας ενώ σημειώνεται πως η Τουρκία θεωρεί για την έκθεση αυτή υπεύθυνη την Κυπριακή Προεδρία.

Η έκθεση προόδου, επισημαίνει το άρθρο, δείχνειτην αντίθεση των σχέσεων της

Ευρώπης με το παλαιότερο υποψήφιο μέλος της. Επισημαίνει πως η Τουρκία έχει παγώσει τις σχέσεις της με την τρέχουσα Προεδρία της ΕΕ και επιθυμεί να γίνει μέλος της Ένωσης χωρίς νααναγνωρίζει ένα άλλο μέλος της.

Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την παρουσίαση της έκθεσης, ο αρμόδιος Επίτροπος δήλωσε πως η Τουρκία «έχει τα κλειδιά» για να ξεκλειδώσει την κατάσταση, αναφερόμενοςστο Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Μόλις η Τουρκία ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, την επόμενη μέρα η Επιτροπή θα προτείνει το «ξεπάγωμα» των οκτώ κεφαλαίων, είπε.

Η Τουρκία έχει κυρίως δυσαρεστηθεί, σχολιάζει το άρθρο, με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής σχετικά με τη μη συμμόρφωσή της με τα λεγόμενα κριτήρια ένταξης της Κοπεγχάγης. Η χώρα επικρίνεται για τον τρόπο επιβολής του νόμου κατά του δικτύου Ergenekon και την επακόλουθη δίκη κατά των στρατιωτικών που κατηγορήθηκαν για απόπειρα πραξικοπήματος το 2003. Σοβαρά επικρίνεται επίσης για το χειρισμό του κουρδικού ζητήματος καθώς και για την προετοιμασία της χώρας για ένα νέο Σύνταγμα. Η Επιτροπή απαριθμεί ως σημαντικές προκλήσεις για την Τουρκία τη διάκριση των εξουσιών, τις σχέσεις κράτους-κοινωνίας-θρησκείας και τη διαχείριση του κουρδικού ζητήματος, σχολιάζει το άρθρο.

Η αντιπολίτευση ωστόσο έχει μια διαφορετική οπτική, τονίζει το άρθρο. Η σκληρή κριτική των τουρκικών αρχών για την έκθεση προόδου έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), το οποίοαναζητεί τρόπους για να αναβαθμίσει το ρόλο του από συνεταιριζόμενο σε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σε δήλωσή του, το CHP τονίζει ότι έχει ταχθεί υπέρ ενός περιεκτικού προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Τούρκων καθώς και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων.

Στη δήλωσή του, το CHP επισημαίνει ότι η Επιτροπή τονίζει ορισμένα ελλείμματα της υφιστάμενης τουρκικής κυβέρνησης και ορθώς δίνει έμφαση στην παράλογη παρεμπόδιση από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Σε μια εποχή, συνεχίζει το CHP, που η Ευρώπη και ο κόσμος αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, τη πολιτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας πρέπει να έχει όραμα και να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές αξίες και το κοινό συμφέρον.

Η εκπρόσωπος του CHP στις Βρυξέλλες δήλωσε στη Euractiv ότι το κόμμα της, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η έναρξη

Keywords
Τυχαία Θέματα