Από Δευτέρα στην Αθήνα

Τη Δευτέρα επιστρέφει η τρόικα στη χώρα μας, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, προκειμένου να ετοιμάσει, από κοινού με τη νέα κυβέρνηση, το επικαιροποιημένο μνημόνιο, και να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος. Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα θα εκταμιευθεί το 1 δισ. που δεν είχε δοθεί

με την προηγούμενη δόση. «Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παράσχει όλη τη γνώση και τις εκτιμήσεις του για να βοηθήσει την Ευρώπη να πετύχει τους στόχους της» δήλωσε η επικεφαλής του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Πεπεισμένη πως το όλο ελληνικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να αποτύχει, επειδή θα δοθεί, ίσως παράταση του χρόνου υλοποίησης, κατά ένα ή δύο χρόνια, εμφανίστηκε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. Ερωτηθείσα -στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup- εάν θα πρέπει να υπάρξει μία αναδιαπραγμάτευση, τόνισε πως θα πρέπει να εξεταστεί ποιες παραλήψεις υπήρξαν, λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Γιούνκερ, Ρεν και Λαγκάρντ δεν έκαναν αναφορά σε «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου, αλλά σε «επικαιροποίηση».

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής μίνι συνόδου Κορυφής στη Ρώμη, με τη συμμετοχή Μερκελ-Ολάντ- Μόντι και Ραχόι, εν όψει και της Σύνοδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου. Αναφερόμενος στην Ισπανία, ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι περιμένει την υποβολή επίσημου αιτήματος διάσωσης τη Δευτέρα. Υπογράμμισε ότι το ισπανικό πρόγραμμα διάσωσης θα περιλαμβάνει σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και σημείωσε ότι το ακριβές μέγεθος του προγράμματος θα γίνει γνωστό όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι βάσει των αποτελεσμάτων του ανεξάρτητου ελέγχου των τραπεζών, οι κεφαλαιακές ανάγκες υπό το βασικό σενάριο κυμαίνονται μεταξύ 16 με 25 δισ. ευρώ, ενώ υπό το ακραίο σενάριο μπορεί να φτάσουν και τα 51- 62 δισ. ευρώ.

To Εurogroup συμφώνησε άτυπα να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης όταν συγκροτηθεί, μεταδίδει το Reuters.

Απίθανη θεωρείται η έναρξη λειτουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού την 1η Ιουλίου, καθώς το Βερολίνο δεν θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία έγκρισής του.

Τέλος, αναφορικά με την Κύπρο, αίτημα για δάνειο από τη Ρωσία κατέθεσε η χώρα, σύμφωνα με δήλωση Κύπριων αξιωματούχων, που τόνιζαν, ωστόσο, ότι το αίτημα είναι πολιτικό. Η Λευκωσία αυτή τη στιγμή χρειάζεται κονδύλια μέχρι και 10% του ΑΕΠ της για τη διάσωση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας (της Λαϊκής) έως τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, στη Μόσχα αρνούνται ότι έχουν λάβει αίτημα για τη χορήγηση δανείου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα