«Πρώτα η αξιολόγηση από την τρόικα»

«Θα εξετάσουμε διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος μετά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη λήξη της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας πως αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να προσκαλέσει την τρόικα τη Δευτέρα. Η τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα προετοιμάσει το «αναθεωρημένο» μνημόνιο,
είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν συζητήθηκε η αναθεώρηση του προγράμματος «λεπτομερώς».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε πως το EFSF θα αποδεσμεύσει το 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση του Μαΐου έως τα τέλη του μήνα.

«Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της Ελλάδας από τον κ. Ζανιά», είπε ο Γιούνκερ.

Στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθεί η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα πρότεινε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde λέγοντας χαρακτηριστικά «ένα βήμα τη φορά» και υπενθυμίζοντας πως η τρόικα δεν έχει αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων από το Μάρτιο. Απέφυγε έτσι, να αναφερθεί σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν καλωσόρισε το γρήγορο σχηματισμό ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την προσδοκία η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει σε τροχιά υλοποίησης το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ερώτηση για το αν η χρηματοδότηση προς την Αθήνα θα συνεχιστεί κανονικά όσο θα βρίσκεται η τρόικα στην Αθήνα, ο Rehn απάντησε πως παρακολουθείται στενά η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα και πως λογικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, έως τη Δευτέρα αναμένεται το επίσημο αίτημα της Ισπανίας για τη στήριξη του τραπεζικού της κλάδου. Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε πως το δάνειο θα δοθεί από το EFSF και θα μεταφερθεί άμεσα στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. ESM όταν αυτός ενεργοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Το ακριβές ποσό της στήριξης θα γίνει γνωστό μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Την προτίμηση της στην άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εξέφρασε και η Λαγκάρντ. «Το EFSF θα είναι έτοιμο να στηρίξει την Ισπανία άμεσα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

ξερχόμενος από το Eurogroup, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο ζήτημα της Ισπανίας.

Τέλος , ο επικεφαλής του EFSF ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία για την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. έχει ολοκληρωθεί και πως μένει η έγκρισή του από τα κράτη-μέλη για να τεθεί σε ισχύ από τις 9 Ιουλίου.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα