Αρνούνται τις κατηγορίες οι ινδιάνοι Μαπούτσε

Μία ριζοσπαστική ομάδα της ινδιάνικης μειονότητας Μαπούτσε στη Χιλή αρνήθηκε σήμερα κάθε εμπλοκή της στις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές, κατά τις οποίες βρήκαν τον θάνατο επτά πυροσβέστες, έπειτα από τις υποψίες που εξέφρασε η κυβέρνηση για ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, υποδεικνύοντας εμμέσως τους ινδιάνους ακτιβιστές.

«Απέναντι στις κατηγορίες που εκτόξευσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και οι δεξιοί βουλευτές, διατρανώνουμε μετ' επιτάσεως πως η Συντονιστική επιτροπή Αραούκο Μαλιέκο (CAM) δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα γεγονότα» στο Καραούε, θέατρο

καταστροφικής πυρκαγιάς την περασμένη Πέμπτη, τονίζεται σε ανακοινωθέν της ομάδας σε φίλα προσκείμενη ιστοσελίδα, το οποίο αναπαράγουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η μειονότητα των Μαπούτσε, που αείποτε κατοικεί στα νότια της χώρας, θεωρεί πως οι τεράστιες εκείνες δασικές εκτάσεις τους ανήκουν και έχουν κλαπεί από το κράτος στα τέλη του 19ου αιώνα και κατόπιν παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες γαιοκτήμονες, των οποίων οι εγκαταστάσεις συχνά αποτελούν στόχο δολιοφθορών, ή καταστροφών από μία ριζοσπαστική πτέρυγα του κινήματος Μαπούτσε, στην οποία ανήκει και το CAM.

«Εμείς διεκδικούμε τα εδάφη αυτά ως πατροπαράδοτη κληρονομιά Μαπούτσε που σφετερίστηκαν οι δασικοί γαιοκτήμονες και για τον λόγο αυτό εμείς θεωρούμε πως εκείνοι είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την τραγωδία τούτη», τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν.

Το κείμενο υπογράφει ο Έκτορ Λιάιτουλ, επικεφαλής του CAM, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή 14ετούς κάθειρξης για βίαια επεισόδια το 2008-09.

Κατά τον ίδιο, η εμπλοκή των Μαπούτσε στις πυρκαγιές «υπακούει στις ανάγκες μίας πολιτικής στρατηγικής που επιχειρεί να δικαιολογήσει ενώπιον της κοινής γνώμης την εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού νόμου στις μαχόμενες κοινότητες των Μαπούτσε, και ιδιαίτερα κατά του αυτονομιστικού τους κινήματος».

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει αγωγή για τις δασικές πυρκαγιές βάσει των διατάξεων της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που αποτελεί ένα καταπιεστικό εργαλείο χρονολογούμενο από την εποχή της δικτατορίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα