Αρθρογραφία στην εποχή του διαδικτύου

Τα ιντερνετικά ραδιόφωνα και τηλεόραση, μία νεα μορφή ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, μπορεί να είναι «στα σπάργανα» έχουν, όμως, μεγάλη απήχηση κυρίως στους νέους. Ωστόσο δεν φαίνεται να απειλούν το παραδοσιακό ραδιόφωνο ή την τηλεόραση.

Με τα διαδικτυακά Μέσα και την αρθρογραφία στο Ίντερνετ ασχολείται το τρίτο μέρος της έρευνας, που επιμελήθηκαν οι: Έλενα Καρανάτση, Νάντια Σκεπετάρη, Χρύσα Παρασκευάκη και Χριστιάννα Κούσιου και παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Η επόμενη δόση» με τη Δώρα Σαρρή και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Ο Χρήστος Καλουντζόγλου - Αρχισυντάκτης των
Web TV και Web radio του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, τονίζει πως τα νέα μέσα μπορεί να αποκτούν οπαδούς παραμένουν ωστόσο Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και όχι Ενημέρωσης.

«Είναι διαφορετικά και ως προς τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται το πρόγραμμα, η πληροφορία, η εικόνα, ο ήχος και βεβαίως είναι πολύ διαφορετικός ο κόσμος που χρησιμοποιεί τα ιντερνετικά μέσα σε σχέση με τα ηλεκτρονικά παραδοσιακά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Τα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης εκπέμπουν με πολύ πιο φτηνή υποδομή. Σήμερα μέσω του διαδικτύου μπορεί σχεδόν οποιοσδήποτε γνωρίζει τουλάχιστον τα βασικά τεχνικά της υπόθεσης, να ανεβάσει ένα πρόγραμμα ραδιοφωνικό. Και το 2ο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του διαδικτύου είναι η μαζικότητά του. Το ίντερνετ μπήκε στα σπίτια όλων. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των δυνητικών χρηστών των new media. Κατά συνέπεια έχει άλλη δυναμική το μέσο που εκπέμπει μέσω του ίντερνετ».

Στο πλαίσιο της παρουσίασης μερικών blogs που θεωρούμε αξιόπιστα είναι και το istologio-blospot.com. Με ενδιαφέρουσες απόψεις για την επικαιρότητα αλλά για θέματα που ίδιος ο διαχειριστής θεωρεί άξια αναφοράς και σχολιασμού.

Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, διαχειριστής του blog, θίγει το θέμα της αξιοπιστίας στην εποχή της ιντερνετικής αρθρογραφίας αλλά και της δεοντολογίας.

«Πραγματικά νομίζω ακόμα και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης όταν γίνεται κάτι κάπου στον κόσμο στο twitter πηγαίνουν πρώτα να δούνε τι λέγεται, τι γράφουν οι άνθρωποι οι οποίοι είναι παρόντες, από τους σεισμούς που έχουν γίνει τελευταία, μέχρι τις βομβιστικές επιθέσεις, μέχρι τους αγανακτισμένους εδώ στο Σύνταγμα και το τι γινότανε.
Αυτό που κάνω και αυτό που κάνουν πάρα πολλοί ούτως ή άλλος έχει περισσότερο σχέση με την αρθρογραφία παρά με δημοσιογραφία στο ιστολόγιο. Στο twitter παραδείγματος χάρη που έχω γράψει, δύο ή τρεις φορές έχω βγει σε αγγλόφωνα κανάλια ή σε αγγλόφωνα μέσα γιατί μου 'χουν στείλει μήνυμα στο twitter, να τους πω τι έχει γίνει στην Αθήνα. Άρα υπάρχει και μια διάδραση μεταξύ παραδοσιακών μέσων και πολιτών. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στην Ελλάδα ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό site δεν τηρούν καμία δημοσιογραφική δεοντολογία. Υπάρχουν άλλα που την τηρούν, δε θέλω να γενικεύσω, αλλά η πλειοψηφία αυτού του χώρου παίζει κάπου ανάμεσα σε ένα πιο γενικευμένο "ράδιο αρβύλα" ας πούμε, κουτσομπολιό. Αυτοί οι οποίοι έχουνε τη λογική της παραπλη
Keywords
Τυχαία Θέματα