Επενδύοντας στην Ανάπτυξη και τη Διαφάνεια

του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται, όμως, στρατηγικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της «βραδυκίνητης» δημόσιας διοίκησης και στην αποψίλωση της κρατικοδίαιτης αντίληψης που ισχύει απότο 1981 μέχρι σήμερα.

Ο αιφνιδιασμός και η «έκπληξη» ορισμένων, μετά την αποκάλυψη ότι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητούσαν «γρηγορόσημο» για να ξεμπλοκάρουν σειρά επενδύσεων, δίνει την αίσθηση ότι κάποιοι με θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση ανακάλυψαν ξαφνικά την... Αμερική.

Συμπεριφέρονται σαν

να μην γνωρίζουν ότι ο λαβύρινθος της γραφειοκρατίας και τα διάφορα παρακλάδια του εγκλωβίζουν επίδοξους επενδυτές, αποθαρρύνοντάς τους να μετουσιώσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε πράξη.

Μάλλον, επίσης δεν έχουν διαβάσει τη συνέντευξη του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όπου υποστήριξε ότι η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη «σκοντάφτει» στη γραφειοκρατία «που βρίσκεται σε σύγχυση και σε ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης το οποίο κάνει χρόνια να εκδώσει αποφάσεις».

Αυτό, όμως, πρέπει να αλλάξει.

Διότι η χώρα μας δεν πρέπει να περιοριστεί στον αστερισμό του PSI,αλλά στηριζόμενη στο τρίπτυχο επενδύσεις-εξωστρέφεια-διαφάνεια, να γίνει ανταγωνιστική, αποκαθιστώντας σταδιακά την αξιοπιστία της στο διεθνές περιβάλλον και «χτίζοντας» νέες σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται, όμως, στρατηγικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναμόρφωση της «βραδυκίνητης» δημόσιας διοίκησης και στην αποψίλωση της κρατικοδίαιτης αντίληψης που ισχύει από το 1981 μέχρι σήμερα.

Η  δημιουργία, για παράδειγμα, ενός υφυπουργείου επενδύσεων παρά τω πρωθυπουργώ θα βοηθούσε σημαντικά να αρθούν πολλά αντικίνητρα. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποφέρει στην ελληνική οικονομία 40 έως 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η αξιοποίηση αναπτυξιακών εργαλείων όπως το ΕΣΠΑ είναι ικανή να εκταμιεύσει περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, «ξεμπλοκάροντας» τα μεγάλα έργα υποδομής και εξασφαλίζοντας ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Καθώς, λοιπόν, έχει καταστεί σαφές ότι η επιμονή στην πολιτική της μονομερούς λιτότητας οδήγησε  την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο, η επιστροφή της Ελλάδας σε ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να σταματήσουμε εδώ και τώρα την αύξηση της ανεργίας και την συνεχή διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.

* O Στράτος Σιμόπουλος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ([email protected]).Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο blog: www.efsimopoulos.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα