Επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ

Εργαζόμενοι και πολίτες συγκεντρώνονται έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το οποίο εκκενώθηκε τα ξημερώματα μετά από έφοδο των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα, στις 4.20 τα ξημερώματα. Λίγο μετά την επιχείρηση επικράτησε ένταση όταν οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ μακριά από την είσοδο του Ραδιομεγάρου, κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Κλειστή παραμένει η άνοδος της Μεσογείων,

ενώ με προβλήματα διεξάγεται η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα. Επί τόπου είνια τα προεδρεία της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, καθώς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, που ζητούν να μπουν μέσα στις εγκαταστάσεις, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ξεκινήσει καταμέτρηση των μηχανημάτων και του εξοπλισμού της ΕΡΤ. Ωστόσο, η είσοδος είναι φραγμένη με κάγκελα, τα οποία έχουν δεθεί με αλυσίδες και χειροπέδες.

«Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαίρη Αντωνιάδου, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, τόνισε ότι ζητάει το αυτονόητο, να μπει στο Ραδιομέγαρο, γιατί δεν μπορεί να γίνεται όλο αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων.

Καμία φθορά δημόσιας περιούσιας δεν διαπίστωσε εντός του ραδιομεγάρου ο παριστάμενος εισαγγελέας κ. Γκύζης και γι' αυτό δεν κινήθηκε διαδικασία αυτοφώρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν από λίγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως είπε η κυβέρνηση έφτασε σε τέτοιο βαθμό παραλογισμού που έκανε πραξικόπημα εναντίον του εαυτού της, χαρακτηρίζοντας την επέμβαση μέσα στη νύχτα ως ενέργειας εκτροπής και διολίσθησης σε άλλο καθεστώς. Πρόσθεσε πως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που βρίσκονται έξω από το ραδιομέγαρο ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση από την κυβέρνηση και δεν την έχουν ενώ ζητούν και να επικοινωνήσουν με τον μοναδικό εργαζόμενο που βρίσκεται εντός.

«Δεν μας άφηναν επί 2,5 ώρες να προσεγγίσουμε το ραδιομέγαρο. Καλούμετον κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Είναι έξω από κάθε λογική να απαγορεύουν την είσοδο στο Ραδιομέγαρο ή την πρόσβαση σε αυτό, που ήταν οναός της ενημέρωσης εδώ και χρόνια. Ο εισαγγελέας κρύβεται, λέει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα ζητάμε διαρκώς να μπούμε στο Ραδιομέγαρο» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη σημερινή εισβολή των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η κυβέρνηση ολοκληρώνει «μια απόλυτα πραξικοπηματική ενέργειά της σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας που ξεκίνησε την 11 Ιουνίου». «Δύο μέρες μετά το δώρο της κυβέρνησης στους ιδιώτες καναλάρχες» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του «με τη δωρεάν παραχώρηση των νέων ψηφιακών αδειών, η μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, λειτουργώντας εντελώς παράνομα, έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Την κατηγορηματική διαφωνία της εκφράζει η ΔΗΜΑΡ «με την επιλογή της κυβέρνησης για τη βίαιη αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης και την απόρριψη κάθε συμβιβασμού», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της. Οι μήνες που πέρασαν ανέδειξαν τα αδιέξοδα της κυβερνητικής επιλογής. Το αυταρχικό πρότυπο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, εμφανίζει σήμερα την αναμενομένη κατάληξη της εφαρμογής του. Τα ΜΑΤ στην εκκένωση της ΕΡΤ» αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Μετά το μαύρο της ΕΡΤ και τις μαζικές απολύσεις, η κρατική βία και τρομοκρατία δείχνει σήμερα το πρόσωπό της, δεν πρέπει να περάσει. Καλούμε το λαό να αντισταθεί και να φτιάξει ακόμα περισσότερες εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης» σχολίασε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Διαμάντω Μανωλάκου.

«Η επέμβαση της αστυνομίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Το ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του ελληνικού δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία εισαγγελέα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τουίταρε από το Καζακστάν όπου βρίσκεται, προκειμένου να πει «εύγε» στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια.


Μέσω twitter η πρώτη αντίδραση και από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο ο οποίος έγραψε: «Οι δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το ραδιομέγαρο. Ότι μεταδίδεται από εδώ και πέρα είναι προπαγάνδα της τρόικας».

Εν τω μεταξύ, ελευθέροι αφέθηκαν, οι τέσσερις προσαχθέντες από την ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης στο Ραδιομέγαρο. Οπως διευκρινίζεται από την αστυνομία, ήταν απλώς προσαγωγές και δεν υπήρχε λόγος για να κρατηθούν.

Την παρουσία Εισαγγελέα ζήτησε η ΓΑΔΑ

Την παρουσία εισαγγελέα σε ρόλο «διαπραγματευτή» ζήτησε αργά τη νύχτα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΑΔΑ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να γίνει η επιχείρηση εκκένωσης του Ραδιομεγάρου, στην Αγία Παρασκευή, χωρίς να σχηματιστεί δικογραφία και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΑΔΑ απέστειλε αίτημα προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, προκειμένου να παραστεί εισαγγελέας στην επιχείρηση, που σχεδιαζόταν για τα ξημερώματα, επικαλούμενη τον κανονισμό δικαστηρίων. Ειδικότερα, η Αστυνομική Διεύθυνση δεν επικαλείτο για την εισαγγελική παρουσία επιχείρηση στα πλαίσια εφαρμογής αυτοφώρου για διάπραξη ποινικού αδικήματος, όπως η κατάληψη δημοσίου κτιρίου αλλά την υποβολή συστάσεων.

Το αίτημα της Αστυνομίας αφορούσε άρθρο του νόμου 1756/1988 «περί κανονισμού δικαστηρίων» που προβλέπει την παρουσία εισαγγελέα, προκειμένου να απευθύνει συστάσεις, ώστε να εκκενωθεί το κτίριο χωρίς τον σχηματισμό δικογραφίας και χωρίς να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.


Τα ξένα ΜΜΕ για την επέμβαση

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν την είδηση της επιχείρησης της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Ο ανταποκριτής τουBBC ανέφερε πως η επέμβαση ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη.

Ανταποκριτές και ξένα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι το αρχικό «μαύρο» είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τον Ιούνιο και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξέπεμπαν έκτοτε αυτόνομα με πλήρες πρόγραμμα.

Reuters, Αssociated Press και Γαλλικό Πρακτορείο υπενθυμίζουν πως το κλείσιμο της ΕΡΤ τον Ιούνιο είχε προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και, όπως αναφέρει ενδεικτικά το Γαλλικό Πρακτορείο, «παραλίγο να ρίξει την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση ενός από τα τρία κόμματα που την απάρτιζαν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα