Μπαχρέιν: Kόρη ακτιβιστή άρχισε απεργία πείνας

Η κόρη ενός εξέχοντος ακτιβιστή στο Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι άρχισε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενη για τις συλλήψεις του πατέρα της, του συζύγου της και άλλων συγγενών της μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου για να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, που διαρκούν εβδομάδες.

    Η Ζάιναμπ Αλχαουάτζα συνέγραψε ανοικτή επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο των ΗΠΑ
Μπαράκ Ομπάμα στο ιστολόγιό της Angry Arabiya, ανακοινώνοντας την έναρξη της απεργίας πείνας την Δευτέρα και καλώντας τον να ζητήσει να απελευθερωθούν τα μέλη της οικογένειάς της.

    "Επέλεξα να γράψω σε εσάς και όχι στην δική μου κυβέρνηση διότι το καθεστώς των αλ Χαλίφα έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά μας, ή για τις ζωές μας", ανέφερε στο κείμενό της.

    "Απαιτώ την άμεση απελευθέρωση των μελών της οικογένειάς μου. Του πατέρα μου: Αμπντουλχαντί Αλχαουάτζα. Του συζύγου μου: Ουάφι Αλματζέντ. Του γαμπρού μου: Χουσέιν Άχμεντ. Του θείου μου: Σάλεχ Αλχαουάτζα".

    Φαίνεται να είναι η πρώτη φορά στο Μπαχρέιν που μια ακτιβίστρια πραγματοποιεί απεργία πείνας αφότου η κυβέρνηση διέταξε τη βίαιη απομάκρυνση των διαδηλωτών από τους δρόμους τον περασμένο μήνα.

    Την Δευτέρα οι αρχές στο Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι αποφυλακίστηκαν 86 άνθρωποι που κρατούνταν βάσει του στρατιωτικού νόμου κι ότι έλαβε "νομικά μέτρα" -- άσκησε διώξεις -- σε βάρος άλλων εγκλείστων. Η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει πόσοι έχουν συλληφθεί. Ακτιβιστές λένε ότι είναι εκατοντάδες.

    Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε πολύ συγκρατημένη στην κριτική της προς την κυβέρνηση στο βασίλειο του Κόλπου -- όπου σταθμεύει ο Πέμπτος Στόλος του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού -- και αναλυτές επισήμαναν ότι ένας από τους λόγους που απέφυγε να πιέσει το Μπαχρέιν είναι πως φοβάται δυνητική ανάμιξη από το σιιτικό Ιράν.

    Η σουνιτική βασιλική οικογένεια του Μπαχρέιν ζήτησε τη βοήθεια γειτονικών σουνιτικών μοναρχιών -- περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας --, που έστειλαν στρατεύματα στη χώρα προκειμένου να αφεθούν απερίσπαστες οι δικές της υπηρεσίες ασφαλείας να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις στις οποίες μετείχαν κυρίως σιίτες. Η αγριότητα των μέτρων καταστολής άφησε άναυδους τους σιίτες του Μπαχρέιν, που λένε ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το Ιράν. Τόσο η Τεχεράνη, όσο και σιιτικές παρατάξεις, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επέκριναν την καταστολή.

    Το κίνημα της αντιπολίτευσης Ουέφακ ανακοίνωσε σήμερα ότι σιίτες γιατροί και στελέχη του υπουργείου Παιδείας συνελήφθησαν την Δευτέρα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρατουμένων να φθάσει, κατά τις εκτιμήσεις του, τους 453.

    "Πολλοί φοβούνται να έλθουν σε επαφή μαζί μας", δήλωσε ο Μάταρ Ιμπραήμ Μάταρ, στέλεχος του κόμματος. "Εκτιμώ ότι ο πραγματικός αριθμός (των κρατουμένων) δεν είναι μικρότερος από τους 600. Η αναλογία είναι ένας στους 1.000 κατοίκους του Μπαχρέιν", πρόσθεσε.

    Ο Αμπντουλχαντί Αλχαουάτζα, που ήταν εξόριστος επί
Keywords
Τυχαία Θέματα