Μπαχρέιν:Ειρηνική διαδήλωση της αντιπολίτευσης

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Μπαχρέιν σήμερα, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, για να καταγγείλουν την αστυνομική καταστολή, την ώρα που οι αρχές δηλώνουν ότι θα σεβαστούν το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε στα δυτικά της Μανάμα έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, και κυρίως του σιιτικού κόμματος αλ-Ουέφακ, με το σύνθημα «η δημοκρατία μας ενώνει», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές
ζήτησαν, επίσης, την αποχώρηση από την εξουσία του πρωθυπουργού Χαλίφα μπιν Σάλμαν αλ Χαλίφα, θείου του βασιλιά, που βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και 40 χρόνια.

Σε ανακοίνωσή της, η αντιπολίτευση ζήτησε από τις αρχές «να αποκηρύξουν την καταστολή» και να βρουν «μια πολιτική λύση που θα δώσει την εξουσία στο λαό».

Η αντιπολίτευση ζητεί την ίδρυση μιας πραγματικής συνταγματικής μοναρχίας, όπου ο πρωθυπουργός θα επιλέγεται από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αργά χθες Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν, απαντώντας στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαβεβαίωσε ότι το καθεστώς θα σεβαστεί «την ειρηνική έκφραση των απόψεων στο πλαίσιο του συντάγματος».

«Οι δυνάμεις ασφαλείας επιδεικνύουν ύψιστη αυτοσυγκράτηση, αν και γίνονται τακτικά στόχος βίαιων πράξεων», επεσήμανε το υπουργείο.

«Πάντως οι δυνάμεις (ασφαλείας) διατηρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, μπροστά σε οποιαδήποτε κλιμάκωση προς τη βία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Τετάρτη το Μπαχρέιν να επιδείξει «ύψιστη αυτοσυγκράτηση», καθώς συνεχίζονται στη χώρα τα βίαια επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και οπαδών της αντιπολίτευσης, που ζητεί πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις έχουν λάβει άδεια, όμως καταστέλλονται, συχνά βίαια, όταν σημειώνονται επεισόδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα