Δεκέμβριο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τις ρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν ένα σύστημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών κατά το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο.

Τα κεφάλαια, ύψους 18 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, θα δοθούν με την μορφή ομολόγων του EFSF και θα χρησιμοποιηθούν

για να μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη χρηματοδότησή τους. Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα αντικατασταθούν με κοινές μετοχές ή μετατρέψιμα ομόλογα, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις ως προς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Εκ των πραγμάτων, τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης θα κληθεί να αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τις δύο κρατικές τράπεζες - το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ΑΤΕ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ενδέχεται να παραταθεί για τον Δεκέμβριο, αντί του Σεπτεμβρίου, η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με τις αναγκαίες ρυθμίσεις (συμπληρώσεις του άρθρου 6 του ν.3864/2010) για το μεσοδιάστημα έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, τις οποίες εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ορίζονται:

- Οι σωρευτικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν, προκειμένου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να προκαταβάλει την εισφορά του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

- Η προκαταβαλλόμενη εισφορά, η οποία συνίσταται σε τίτλους του EFSF, κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που παρακολουθείται μέσω του Συστήματος 'Αυλων Τίτλων που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

- Η θεσπιζόμενη διαδικασία μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση της ΤτΕ, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του EFSF.

Τέλος, παρέχεται εξουσιοδότηση για τους ειδικότερους όρους των συμβάσεων προεγγραφής μεταξύ ΤΧΣ, ΕΤΧΣ (EFSF) και πιστωτικού ιδρύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα