Χαλαρότερες κυρώσεις για τη Μυανμάρ

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να χαλαρώσει ορισμένες από τις κυρώσεις της ως προς τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μιάνμαρ, αναγνωρίζοντας τις προόδους των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει εισαγάγει στη χώρα ο πρόεδρος Θέιν Σέιν, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Καμπέρα.

«Την επίσκεψή μου στην Αυστραλία την περίμενα με ανυπομονησία και για πολύ καιρό», δήλωσε σχετικά ο Θέιν Σέιν στη συνάντηση με την Αυστραλή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη

αρχηγού κράτους της Μιάνμαρ στην Αυστραλία από το 1974.

Η Αυστραλία θα διατηρήσει μεν το εμπάργκο όπλων προς τη Μιάνμαρ, αλλά θα αρχίσει από τούδε και στο εξής να συνεργάζεται μαζύ της στους τομείς της άμυνας, των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, της συνδρομής σε περιπτώσεις φυσικών, ή άλλων, καταστροφών και στη διατήρηση της ειρήνης.

Η Καμπέρα σχεδιάζει επίσης να τοποθετήσει στη Ραγκούν και έναν στρατιωτικό ακόλουθο και έναν οικονομικό αντιπρόσωπο.

«Ως κοντινή χώρα, η Αυστραλία θα ωφεληθεί από μία Μιάνμαρ πιο ανοικτή και πιο ευημερούσα, πλήρως ενταγμένη στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά της η Γκίλαρντ, προσθέτοντας πως η χώρας της «αναγνωρίζει την άνευ προηγουμένου πρόοδο προς τις πολιτικές ελευθερίες» και «τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε ο Θέιν Σέιν στη δρομολόγηση των τόσο σημαντικών αυτών μεταρρυθμίσεων».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα