Ο Τύπος στον Κόσμο

Οι διαβουλεύσεις στην Κύπρο ενόψει της κρίσιμης σημερινής ψηφοφορίας, κατά την οποία το Κυπριακό κοινοβούλιο καλείται να απορρίψει ή να εγκρίνει το νομοσχέδιο για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων καθώς και οι ανησυχίες που προκαλεί η εξέλιξη αυτή για τη διάσωση της Κύπρου σε ολόκληρη την Ευρωζώνη είναι το βασικό θέμα σήμερα στον διεθνή Τύπο.

Σε αναθεώρηση των διαπραγματεύσεων οι Κύπριοι

ηγέτες αναφέρουν οι Financial Times. Ο πρόεδρος δεσμεύεται για ανταλλάγματα -υπό μορφή μετοχών και ομολόγων- με στόχο την ανακοπή πιθανής εκροής καταθέσεων και δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση των αποφάσεων Eurogroup για τους μικροκαταθέτες.

Η διάσωση της Κύπρου ενέχει κινδύνους για σπασμωδικές κινήσεις λέει η Wall Street Journal. Η πρωτόγνωρη κίνηση κουρέματος των καταθέσεων προκαλεί εντονότατη ανησυχία στην Ευρωζώνη, με αρνητικό πρόσημο άνοιξαν οι Ασιατικές αγορές. Η απόφαση να συγκεντρωθούν 5.8 εκ ευρώ μέσω κουρέματος των κυπριακών καταθέσεων, ακόμα και ατομικών μικροκαταθετών- ενέχει τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης για την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση αλλά και γενικότερης κρίσης, που θα αφορά τους Ευρωπαίους ηγέτες που διαχειρίζονται την κρίση χρέους. Αναλυτές επισημαίνουν πως οι αγορές ήδη αισθάνονται πως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη επανέρχεται και λαμβάνει δραματική τροπή με κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης. Από την αρχή της Ευρωπαϊκής κρίσης, πολλοί λίγοι καταθέτες επηρεάστηκαν, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Δανίας το 2011, που ανάγκασε μεγαλοκαταθέτες να δεχθούν κούρεμα των καταθέσεων τους, όταν κατέρρευσαν δύο μεσαίας ισχύος τράπεζες της και η Ισλανδία που αρνήθηκε να μην ξεχρεώσει τους ξένους καταθέτες της, στη διάρκεια της τραπεζικής της κρίσης το 2008. Το 1992 και η Ιταλία είχε προχωρήσει στη μερική φορολόγηση των καταθετών της. (...) Το μήνυμα που έστειλε η συμφωνία στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι πως τα πλουσιότερα κράτη της Ε.Ε είναι πρόθυμα να μεταφέρουν το κόστος διάσωσης υπερχρεωμένων τραπεζών στους ώμους των καταθετών.

Σοκ για τους Κυπρίους που βλέπουν τις καταθέσεις τους να δεσμεύονται προκειμένου να λάβουν πακέτο διάσωσης από την Ε.Ε λέει ο βρετανικός Guardian. H βρετανική εφημερίδα περιγράφει τον πανικό των Κυπρίων καταθετών, που έτρεξαν να πάρουν χρήματα από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ, ενώ παράλληλα αναφέρει πως αρκετοί πιστεύουν πως η Κύπρος αποτελεί ένα πειραματόζωο. Πολλοί επίσης εκτιμούν πως το αντι-ευρωπαϊκό αίσθημα θα ενισχυθεί, ενώ άλλοι πιστεύουν πως η καλύτερη λύση για τα οικονομικά προβλήματα του νησιού θα προσφέρουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις για φυσικό αέριο, οι ποσότητες του οποίου μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για πάνω από 100 χρόνια.

Από την πλευρά της, η γερμανική Die Welt αναρωτιέται εάν οι καταθέσεις των Γερμανών είναι ασφαλείς. Μέχρι σήμερα στην Ευρώπη υπήρχε η πεποίθηση πως οι κάτω των 100,000 ευρώ καταθέσεις θα ήταν πάντα ασφαλείς. Το παράδειγμα της Κύπρου έσπασε ακόμα ένα ταμπού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Suddeutche Zeitung που αναφέρει πως ένα ακόμα ταμπού "σπάει" και αφορά πλέον τους καταθέτες. Η διάσωση περνά πλέον μέσω των καταθετών, λέει χαρακτηριστικά. Η ευρωπαϊκή κρίση παίρνει νέα τροπή και κλιμάκωση αλλά γιατί να την πληρώσουν οι Κύπριοι πολίτες; Το επιχείρημα του Βερολίνου είναι πως στην Κύπρο υπάρχει μαύρο χρήμα Ρώσων ολιχαρχών... βέβαια αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει. Και μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, η γερμανική εφημερίδα η απόφαση αυτή του Eurogroup να συμμετάσχουν οι αποταμιευτές με υποχρεωτική εισφορά για τα 6εκ ευρώ διάσωσης της Κύπρου είναι άδικη και κοντόφθαλμη. Παράλληλα, επισημαίνει πως στη Γερμανία κανένας δεν θέλει να δει ένα ακόμα πακέτο διάσωσης ενώ κάνει αναφορά και στη κόμμα "εναλλακτική για τη Γερμανία" που τάσσεται κατά των πακέτων διάσωσης και παροτρύνει για επιστροφή στο μάρκο.

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο ρεπορτάζ της "Ευρωκρίση: Ήρθε η σειρά της Κύπρου". Σε μια νομισματική ένωση, ένα σχέδιο διάσωσης γίνεται βάσει εθιμικού δικαίου. Πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Οι καταθέτες δεν νιώθουν πλέον ασφάλεια. Ούτε όμως πλέον και οι ξένοι επενδυτές στην Ευρωζώνη. Δεδομένου ότι η διάσωση μιας χώρας γίνεται βάσει μιας κοινής νομοθεσίας, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Η γαλλική Monde αναφέρει πως το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου προκαλεί ανησυχία στις αγορές και αναφέρει πως με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησαν οι αγορές στην Ασία.

"Οργισμένοι οι Κύπριοι που θα πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους" λεει η επίσης γαλλική Figaro.

Aπό την πλευρά της η ισπανική El Pais αναφέρει πως Βερολίνο και ΔΝΤ θέλουν την πιο αυστηρή τιμωρία για την Κύπρο. Ποιος πληρώνει το σπάσιμο των πιάτων (την κρίση) αναρωτιέται η ισπανική εφημερίδα. Στην Ελλάδα άνοιξε ο δρόμος με τους επενδυτές του δημοσίου, στην Ισπανία οι μέτοχοι, στην Κύπρο έσπασε το ταμπού με τους καταθέτες. Η Μέρκελ ήταν ξεκάθαρη: είναι σωστό να πληρώσουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι -όχι μόνο οι φορολογούμενοι άλλων χωρών. Επίσης, αναφέρεται στις δηλώσεις του οικονομολόγου Πωλ Κρούγμαν που έκανε λόγο για "κίνδυνο- τσουνάμι αντιδράσεων στην Ευρώπη" με αφορμή το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

Η ιταλική Stampa αναφέρει πως η Κύπρος φοβάται μαζική φυγή κεφαλαίων και κλείνει τις τράπεζες της.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα