Δεν εκπροσωπήθηκε το ΝΑΤΟ στην Κύπρου

Θέμα μη εκπροσώπησης της γενικής γραμματείας του ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στη Λευκωσία, έθεσαν Ελλάδα και Γαλλία.

«Η Ελλάδα και η Γαλλία ζήτησαν να καταγραφεί στα πρακτικά της άτυπης συνόδου

και εκφράσαμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη εκπροσώπηση από την γενική γραμματεία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

Αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου, ο υπουργός είπε πως συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες και στη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ διατυπώθηκαν ανησυχίες για νέα κύματα λαθρομετανάστευσης, που θα έλθουν από αραβικές χώρες και χώρες τις βόρειας Αφρικής προς την Ευρώπη, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στη Συρία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να δραστηριοποιηθεί ακόμη περισσότερο σε οικονομικά και στρατιωτικά μέσα η FRONTEX, για να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι είχε ουσιαστικές παρεμβάσεις και σε άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα στις στρατιωτικές και άλλου είδους επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής. Επισήμανε ότι έθεσε το πολύ μεγάλο θέμα της ασφάλειας της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας, στην οποία υπάρχουν σημαντικά ελληνικά συμφέροντα και ζήτησε να συνεχιστούν οι αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υπάρξουν σύντομα ουσιαστικότερα αποτελέσματα.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε σύντομες, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες, όπως τις χαρακτήρισε, συναντήσεις σε διμερές επίπεδο με τους ομολόγους από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Βουλγαρία. «Υποσχεθήκαμε ότι θα ανανεώσουμε τις συναντήσεις μας για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει σε λίγες μέρες, αλλά και για την επόμενη υπουργική σύνοδο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στις 19 Νοεμβρίου», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα