Δεν κάνουμε υποχωρήσεις προς την Κίνα

Η Ευρώπη δεν θα κάνει υποχωρήσεις προς την Κίνα σε αντάλλαγμα για την οικονομική της συμβολή στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη δήλωσε σήμερα ο Ανρί Γκενό, σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.
Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα ότι αναδυόμενες χώρες με επικεφαλής την Κίνα μπορούν να συμμετάσχουν
στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μέσω ενός ειδικού "εργαλείου" που θα συσταθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας , ο οποίος δήλωσε ότι η Κίνα "θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο" στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους , κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους στη Γαλλία ότι ξεπουλά το μέλλον της Ευρώπης σε ξένες δυνάμεις.

«Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ανταλλαγμάτων. Εάν η Κίνα έλθει, θα το κάνει για να επενδύσει σε ένα ταμείο το οποίο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια (οικονομική) σταθερότητα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Ανρί Γκενό.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισκέφθηκε την Κίνα και στη συνέχεια την Ιαπωνία σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συμβολή τους στο ειδικό «εργαλείο» του ΕΤΧΣ, η δημιουργία του οποίου αποφασίσθηκε για την ενίσχυση του δυναμικού του Ευρωπαϊκού Ταμείου.

Η Κίνα απέφυγε να δεσμευθεί ότι θα επενδύσει, ενώ η Ιαπωνία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του ΕΤΧΣ.

Ο σύμβουλος του προέδρου Σαρκοζί δήλωσε ότι το ενδιαφέρον της Κίνας να βοηθήσει την Ευρώπη στην επίλυση της κρίσης χρέους αποτελεί θετική ένδειξη.

Η προοπτική συμβολής της Κίνας στο ΕΤΧΣ αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της συμβολής των αναδυομένων χωρών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες.
Keywords
Τυχαία Θέματα