«Δεν πιάσαμε όλους τους στόχους»

«Δε χάσαμε λεφτά αλλά δεν πιάσαμε και τους στόχους», είναιτο συμπέρασμα της αποτίμησης της πορείας των κοινοτικών και εθνικών επενδυτικώνέργων, που έκανε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, επιτεύχθηκε πλήρως ο στόχος του ναμη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, όμως ο δεύτερος στόχος που αφορούσε στηναπορρόφηση 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ κι αποτελούσε τον μνημονιακό στόχο, αλλάκαι δαπάνης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων 6,58 δισεκατομμυρίων δενεπιτεύχθηκε.

Ο

κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πολύ αντίξοο περιβάλλονέλλειψης ρευστότητας, για σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, πουδημιουργούν προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης:

1. Κανόνας Ν+3, δηλαδή, η απορρόφηση των κονδυλίων τρίαχρόνια μετά τη σύμβαση. Ο κανόνας αυτός το 2012 ικανοποιήθηκε, ακόμη και γιαπρογράμματα όπως διοικητικής μεταρρύθμισης, που είχαν μεγάλη υστέρηση. Αυτόσημαίνει ότι το 2012 δεν θα χαθούν οριστικά κονδύλια, αλλά το 2013 ο κίνδυνοςπαραμένει ορατός. Φέτος ο κανόνας γίνεται Ν+2. Δηλαδή, οι δεσμεύσεις του 2011θα πρέπει να απορροφηθούν πλήρως, και αυτό συνεπάγεται σε ποσό της τάξης των2,5 δισ. ευρώ. Κάποια προγράμματος όπως αυτό του υπουργείου ΔιοικητικήςΜεταρρύθμισης και του Περιβάλλοντος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, έχουνμεγαλύτερη υστέρηση και άλλα βρίσκονται σε χειρότερη θέση.

2. Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Το 2012 είχε οριστεί στα6,85 δισ. ευρώ. τελικά η δαπάνη που κατέστη εφικτή ήταν 6,2 δισ. ευρώ. Τοεπιπλέον ποσό δεν μπορεί να μεταφερθεί στο 2013 γιατί ο προϋπολογισμός έχει ήδηψηφιστεί από τη Βουλή (φέτος το ΠΔΕ είναι 6,7 δισ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότικονδύλια που θα μπορούσαν να τονώσουν το 2012 την αγορά, δεν έφτασαν ποτέ στουςαποδέκτες τους.

3. Μνημονιακός στόχος. Το 2012 έπρεπε να απορροφηθούν 3,7δισ. ευρώ, ενώ φέτος ο στόχος είχε διαμορφωθεί στα 3,89 δισ. ευρώ. Στο β΄εξάμηνο του 2012 ο στόχος επιτεύχθηκε (2,56 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,49 δισ.ευρώ.). Ωστόσο στο α΄ εξάμηνο ο στόχος δεν επιτεύχθηκε (732 εκατ. ευρώ, έναντιστόχου 1,23 δισ. ευρώ). Συνολικά λοιπόν ο μνημονιακός στόχος καλύφθηκε κατά 88%μόνο, και πλέον η κυβέρνηση «τρέχει» για να προλάβει τις φετινές της υποχρεώσεις,προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις για να μειωθούν τα διαχειριστικά προβλήματακαι επιτάχυνση στις προκηρύξεις προγραμμάτων.

Συνολικά η απορρόφηση του ΕΣΠΑ σύμφωνα με τον υπουργόΑνάπτυξης, φθάνει πλέον στο 57,18%, αν προσμετρηθούν και οι προκαταβολές, καιόπως ανέφερε, ξεπερνά το κοινοτικό μέσο όρο.

Στο πεδίο του επενδυτικού νόμου, προανήγγειλε την κατάθεσητου νομοσχεδίου στη Βουλή. Επίσης, ανέφερε ότι υποχρηματοδοτήθηκαν οι επενδυτέςφέτος κατά 100 εκατ. ευρώ, λόγω των ελέγχων που διεξάγονται ακόμη στην αρμόδιαγραμματεία ιδιωτικών επενδύσεων για το γνωστό σκάνδαλο χρηματισμού τωνυπαλλήλων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα