Δεν υπάρχει καιρός για λάθη και δοκιμές

Του Σταμάτη Ζαχαρού

Η Ευρώπη αλλάζει. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση, αλλά αλλάζει. Οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν να προσδιορίσουν το μέλλον τους και να αγωνιστούν για τη θέση τους στην νέα Ευρώπη.

Τα αντιμνημονιακά κόμματα έδωσαν στους Έλληνες την νομιμοποίηση που χρειαζόταν για να συνεχίσουν να αρνούνται την πραγματικότητα. Τους έδωσαν την επιχειρηματολογία μιας εύκολης λύσης.

Σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά το αντιμνημονιακό ακροατήριο βρήκε κάποιον που του υπόσχεται λύση

στα καθημερινά του προβλήματα. Και μάλιστα λύση χωρίς κόπο, τουλάχιστον για τον «περιούσιο» ελληνικό λαό.

Οι φορολογούμενοι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών θα συνεχίσουν να πληρώνουν για τη άσωτη ζωή μας. Και αν δεν θέλουν; Θα βάλουν ρεφενέ οι φίλοι μας Πούτιν και Τσάβες...

Σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, θα αρκούσε μια δοκιμή για να καταρριφθούν οι εξωφρενικές υποσχέσεις του «αντιμνημονιακού μετώπου». Άπαντες υποστηρίζουν ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης. Ακόμη και ηλεκτρικού ρεύματος ή φαρμάκων. Για πολλούς συμπολίτες μας όλ' αυτά αποτελούν σενάρια συνομωσίας σκοτεινών δυνάμεων και επιλέγουν τη δοκιμή αντί του γνώριμου δρόμου που θα είναι σίγουρα κοπιαστικός.

Όμως τη δεδομένη στιγμή η δοκιμή θα είναι ολέθρια. Όχι μόνο διότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες από τον αποκλεισμό που θα ακολουθήσει την καταγγελία του μνημονίου. Ούτε καν λόγω των λαϊκών δικαστηρίων που θα ακολουθήσουν για όσους «ξεγέλασαν» το λαό.

Η Ευρώπη αλλάζει. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση, αλλά αλλάζει. Οι λαοί της Ευρώπης θα κληθούν να προσδιορίσουν το μέλλον τους και να αγωνιστούν για τη θέση τους στην νέα Ευρώπη.  Είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε αν μπορούμε δυναμικά να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία μας ή να συρθούμε πίσω από τις εξελίξεις.

Εξαθλιωμένοι από τις «δοκιμές» ασαφών προσδοκιών και φρούδων ελπίδων. Παρασυρμένοι από υποσχέσεις που ακούγονται τόσο υπερβολικές όσο και το χάος που θα ακολουθήσει. Ξεκινά η κρισιμότερη εβδομάδα για τις ζωές των περισσοτέρων εξ ημών αλλά και των παιδιών μας και δυστυχώς χρόνος για λάθη και δοκιμές δεν υπάρχει...

Keywords
Τυχαία Θέματα