Δεν υπεγράφη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων

Άκαρπες απέβησαν οι συνομιλίες της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την πρώτη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων. Δεν επετεύχθη συμφωνία, καθώς το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία εμπόδισαν την υπογραφή συνθήκης.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες και τη συνολική αισιοδοξία από την πλευρά των ακτιβιστών για τον έλεγχο των όπλων, οι συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν και τα 193 μέλη του ΟΗΕ, διεκόπησαν την Πέμπτη, με την ευθύνη για
την υπογραφή συνθήκης να μεταφέρεται στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν το περιεχόμενο της συνθήκης καθώς αυτό απειλεί τη δυνατότητά τους να υπερασπιστούν τα εδάφη τους. Και οι τρεις χώρες υπόκεινται σε κάποιας μορφής εμπάργκο όπλων και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Αφού εισακούστηκαν οι ενστάσεις, πολλά κράτη ζήτησαν την έγκριση μιας συμφωνίας με βάση την πλειοψηφία. Το Μεξικό δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιος σαφής ορισμός της συναίνεσης, ενώ η αντιπροσωπεία από το Νότιο Σουδάν, που αποκάλεσε τη συνθήκη «σωτήρια», συμφώνησε επίσης για την υπογραφή της .

Ωστόσο, η ρωσική αντιπροσωπεία διαφώνησε σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια συνθήκη που αγνοεί τη φωνή της μειονότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» από την έκβαση των συνομιλιών.

Η αντιπροσωπεία της Κένυας ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να προβεί στην υπογραφή συνθήκης με ψηφοφορία, το συντομότερο δυνατό, κάτι που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα